Przedsiębiorcy prowadzący punkty, które serwują dania na wynos będą musieli zmierzyć się z wyższą stawką podatku VAT. Do tej pory ich działalność mogła być opodatkowana 5-procentową stawką, teraz - stawka będzie wynosić 8 proc.


Ministerstwo Finansów wydało interpretację dotyczącą właściwej stawki podatku od towaru i usług dla sprzedaży posiłków i dań gastronomicznych. Zdaniem resortu wysokość VAT-u nie powinna być obniżona do poziomu 5%, który dotyczy dostawy usług, a 8% przyjętych dla usługi świadczącej sprzedaż posiłków do natychmiastowej konsumpcji.
– Ciekawe jest, że resort nie tylko zdecydował, że dania gotowe sprzedawane na wynos, ale do natychmiastowej konsumpcji, objęte są 8-proc. podatkiem VAT. Z interpretacji ogólnej wynika także, że za jednym zamachem Ministerstwo Finansów unieważniło interpretacje zezwalające na 5-proc. stawkę – komentuje Marek Siudaj z Tax Care.
Do tej pory interpretacje podatkowe sprzyjały przedsiębiorcom - uznawano bowiem, że o ile jedzenie odbywa się poza lokalem, właściciele biznesu mogą traktować swoją działalność jako dostawę towaru. Zdaniem Ministerstwa Finansów to Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług wskazuje właściwą stawkę podatku VAT.
Jeżeli przedsiębiorca zaklasyfikował firmę do klasy PKWiU 10.85, dotyczącej gotowych posiłków i dań, które zostały uprzednio zamrożone albo zapakowane próżniowo, może stosować niższą stawkę podatku - 5 proc. W przeciwnym razie - stawka ta będzie wynosić 8 proc.
Weronika Szkwarek
Jak założyć food trucka

Rośnie moda na food trucki i coraz więcej młodych przedsiębiorców wciąż otwiera nowe punkty. Co należy wiedzieć przed wprowadzeniem w życie własnego biznesplanu?