Wielki wybór ryb i owoców morza na Wielki Post

Post nie musi oznaczać kulinarnej monotonii. Na wielkopostny festiwal dań z ryb i owoców morza zapraszają restauracje AL POMODORO w Ursusie i na Bemowie (Warszawa).

Menu na Wielki Post

Festiwal potrwa od 7 do 21 marca. W okolicznościowym menu znajdą się dania włoskie (np. tagliatelle z sosem sardelowym) i te które weszły do kanonu kuchni europejskiej, jak pstrąg panierowany w migdałach (pełne menu poniżej).



Wielki Post to okres 40 dni od środy popielcowej do Wielkiego Czwartku, kiedy to chrześcijanie przez modlitwę, post oraz dzielenie się dobrami materialnymi przygotowują się do święta Zmartwychwstania Jezusa, a więc Wielkanocy. Dawniej w okresie Wielkiego Postu dozwolony tylko 1 bezmięsny posiłek dziennie. W Kościołach wschodnich surowe praktyki postne zostały zachowane.

FESTIWAL RYB I OWOCÓW MORZA - MENU

Przystawki :
Bruschetta z sardynkami –
grzanki z sosem koperkowym i sardynkami – 12,00zł
- Małże w winie po mediolańsku -
Małże duszone w białym winie podawane z pieczywem – 14,00zł



Sałata:
Sałata z wędzonym pstrągiem -
Sałata lodowa, pstrąg wędzony, cukinia, ogórek, czerwona cebula, seler naciowy, kapary, sos Dijon – 21,50zł

Zupa:
Zupa z szyjek rakowych - Pyszna zupa z szyjek rakowych podawana ze świeżym koprem i ryżem – 8,50zł

Dania główne:
Tagliatelle z sosem sardelowym - Wstążki z sosem z sardelowym z dodatkiem oliwy z oliwek oraz mieszanki aromatycznych ziół - 24,00zł

Pstrąg w migdałach z sosem miodowo-cytrynowym
Pstrąg panierowany w migdałach podany z sałatką ze świeżych warzyw i ryżem – 28,00zł

Stek z tuńczyka z salsa verde -
Grillowany stek z tuńczyka z aromatyczną salsą z kaparów, anchois, czosnku i oliwy z oliwek podawany z puree z zielonego groszku oraz mini marchewkami – 32,00zł

Panga zapiekana z porami -
Filet z pangi w ziołowej posypce zapiekany z porami podawany z talarkami ziemniaczanymi oraz warzywami z wody – 27,00zł

Krewetki po śródziemnomorsku -
Krewetki smażone na maśle z serem feta, pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem listków świeżej bazylii podawane z dzikim ryżem – 32,00zł

Przeczytaj opinie o Restauracjach Al Pomodoro
http://www.gastronauci.pl/szukaj.php?s=al+pomodoro
Źródło:

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne

Wskaźniki makroekonomiczne

Inflacja rdr 4,7% II 2020
PKB rdr 3,1% IV kw. 2019
Stopa bezrobocia 5,5% II 2020
Przeciętne wynagrodzenie 5 330,48 zł II 2020
Produkcja przemysłowa rdr 4,9% II 2020

Znajdź profil