Panettone / Włochy – włoska Wielkanoc to przede wszystkim czas słodkości– ciasteczka z białym serem Pardulas, wypieki w kształcie gołębia symbolizującego dobrą nowinę - Colomba Pasquale, czy neapolistańska Pastiera – ciasto aromatyzowane wodą z kwiatów pomarańczy i skórką pomarańczową. Ponieważ my przywykliśmy do wielkanocnych bab drożdżowych, w polskich sklepach można kupić włoskie baby Panettone firmy Bauli. Są naprawdę doskonałe, puszyste, aromatyczne, mają mnóstwo bakalii i piękny złoty kolor. Jeśli nie podamy ich w całości (zagraniczne pochodzenie zdradza kształt "grzybka", a nie stożkowaty, jak w przypadku naszych, tradycyjnych bab), to jest szansa, że nikt się nie zorientuje, że to nie jest domowy wypiek. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Panettone to we Włoszech specjał... bożonarodzeniowy!
Babki Colomba Pasquale i Panettone można kupić w np. delikatesach Piotr i Paweł oraz Bomi.

Grecja – prawosławną Wielkanoc obchodzi się tam wyjątkowo uroczyście. Po ściśle przestrzeganym czterdziestodniowym poście Lenten w środku nocy rozpoczyna się wielka uczta, która trwa do wielkanocnego obiadu. Królują dania z jagnięciny – pieczone jagnię, szaszłyki jagnięce, zupa mageiritsa (z jagnięciny, doprawiana cytryną, z dodatkiem koperku i pietruszki).
Francja – francuska Wielkanoc nie może się obejść bez czekoladowych dzwonków, kurczaków i jajek, których dzieci szukają w domu i ogrodzie. Oprócz tego piecze się jagnięcy udziec oraz wykwintne pasztety. Czekoladowe specjały można kupić w cukierni Batida. Pieczone na zamówienie pasztety (cielęcy lub jagnięcy, z marmoladą z czerwonej cebuli) proponuje francuska restauracja Absynt. Szeroki wybór delikatesowych pasztetów francuskich znajdziecie również w sklepach BOMI.
Hiszpania – najwięcej zwyczajów wiąże się z okresem Semana Santa, a więc ostatniego tygodnia przed Wielkim Postem. Dominują dania z solonego, suszonego dorsza. Papryczek faszerowanych kremem z dorsza, krokiecików z dorszem i sałatki z dorsza z pomidorami, oliwkami i kolendrą można spróbować w hiszpańskiej restauracji Mirador. W niedzielę wielkanocną w regionie Kastylii i Leon piecze się hornazo – rodzaj drożdżowego kulebiaka w kształcie jajka, który dzieli się z przyjaciółmi i rodziną.