Ostatni wieczór roku warto spędzić wyjątkowo. Dla tych, którzy planują powitanie Nowego Roku poza domem, wiele restauracji przygotowało specjalną ofertę.
KRAKÓW
W restauracji Wierzynek odbędzie się uroczysta kolacja sylwestrowa. W specjalnie na tę okazję skomponowanym menu znajdą się m.in. consomme z bażanta z torcikiem grzybowym, prosię faszerwowane kaszą krakowską i wątróbką, udziec z dzika z nadzieniem warzywnym marynowany w jałowcu, mus makowy z sosem kawowym i sorbetem fiołkowym. W cenę 350 zł od osoby wliczona jest także woda mineralna, lampka wina białego i czerwonego, a także wino musujące o północ
POZNAŃ
Pub SomePlace Else znajdujący się w poznańskim Sheratonie zaprasza na imprezę sylwestrową "Maskarada", która rozpocznie się o godz. 21. W ofercie przekąski, butelka szampana i wódki dla pary. O oprawę muzyczną zadba DJ. W programie także konkurs na najlepszą maskę oraz kostium. Cena - 200 zł od osoby.
TRÓJMIASTO
W gdańskiej restauracji Filharmonia z okazji sylwestra przygotowane będzie specjalne menu, a w nim: chutney z mango i ogórka z łososiem gravlax i smażonym przegrzebkiem, krem ze słodkich ziemniaków z kasztanami, stek z polędwicy wołowej z homarem z ziemniakami gratin, dyniowe creme brulée. Koszt to 450 zł za osobę. W cenie czterodaniowa kolacja, bufet z innymi daniami, napoje bezalkoholowe i alkohol bez ograniczeń, lampka szampana. Rezerwacje pod numerem tel. (58) 323 83 58.
WARSZAWA
Ale Gloria zaprasza na zabawę przy kubańskiej muzyce. Tego wieczoru serwowane będą: zupa krem z czarnej fasoli, koktajl z krewetek na guacamole aromatyzowanym wasabi z sosem z chili i kolendry, krokiet z rekina na musie kolendrowym, pieczone kotleciki prosięce podawane na bananowym liściu z sałatką ze świeżego mango i inne. Rozpoczęcie zabawy o godz. 19.30. Koszt - 580 zł od osoby. Rezerwacje pod numerem tel. (22) 584 70 80 lub mailowo: alegloria@alegloria.pl
Restauracja Blue Cactus i Iguana Lounge zapraszają na świętowanie sylwestra od godz. 21. Będzie można spróbować menu, które szef kuchni Ryszard Majewski przygotuje specjalnie na tę okazję. O oprawę muzyczną zadbają Sebastian Korsak i Mamadou Diouf - prowadzący program Etnofaza w radio PIN. Zaproszenia są już w sprzedaży w cenie: 400 zł za osobę z miejscem przy stoliku lub 300 zł za osobę z miejscem przy barze.
W restauracji Boathouse 1 stycznia 2010 roku odbędzie noworoczny brunch. W godz. od 14 do 20 goście będą mogli wybierać spośród różnych dań środziemnomorskich, past, owoców morza, deserów. W cenie 129 zł od osoby (dzieci do 12 lat gratis) będą dostępne także alkohol i napoje bez ograniczeń. Najmłodsi uczestnicy będą mogli spędzić czas w pokoju zabaw pod okiem opiekunki.
W restauracji Dom Polski ostatni wieczór w roku spędzić będzie można słuchając muzyki na żywo i próbując dań ze specjalnego menu. Znajdą się w nim m.in. krem ziemniaczany ze smardzami, zając w trawie żubrowej z rydzowymi knedlami, okoń morski w szarfanowym sosie z warzywnym spaghetti. Koszt kolacji to 380 zł + 10% serwisu kelnerskiego. W cenę wliczony jest aperitif, posiłek, pół butelki wina Escudo Rojo na osobę, toast szampanem oraz napoje bezalkoholowe.
W Nowy Rok w Domu Polskim o godz. 14 rozpocznie się brunch. Rezerwacji zarówno na sylwestra, jak i brunch dokonywać można dzwoniąc pod numer (22) 616 24 88 lub 616 24 32 albo osobiście w restauracji.
Forteca zaprasza na sylwestra po hasłem Moulin Rouge. Serwowane będą francuskie dania, dla gości przez przez całą noc dostępny będzie open bar. O oprawę muzyczną zadba DJ. W programie znajdzie się występ Drag Queen Loli Lou. Cena zaproszenia 375 zł od osoby. Rezerwacje pod numerem tel. (22) 827 23 40 lub mailowo: elpopo@kregliccy.pl

W ostatni wieczór roku w restauracji KOM wystąpi zespół Pako Sarr i zagra DJ. Serwowane będą alkohole i dania takie jak np. zupa orientalna z kurczakiem, custard z białą i czarną truflą, dorada królewska marynowana w estragonie, zupa orientalna z kurczakiem i grzybami mun. W cenie 250 zł zagwarantowany jest bufet, a za 400 zł za osobę miejsce siedzące i obsługa kelnerska.
Na kolacji sylwestrowej w restauracji La Rotisserie skosztować będzie można siedmiu dań z menu degustacyjnego. Znajdą się w nim np. rillettes z kraba z jogurtem i estragonem, tatar z tuńczyka z mango i kolendrą, sałatka z homara z cytrusami i świeżą bazylią,potrawka z małży św. Jakuba z orzeszkami pinii, kalafiorem i złotymi rodzynkami, pieczona przepiórka faszerowana musem truflowym, ravioli dyniowe z szałwią. Do potraw serwowane będą specjalnie dobrane wina. W cenie kolacji także aperitif, toast szampanem i napoje bezalkoholowe. Cena za osobę 825 zł. Stolik zarezerwować można pod numerem tel. (22) 531 60 00, bądź pod adresem mailowym: info@leregina.com
Restauracja Oregano proponuje sylwestrowe dania na wynos. Można ustalić swoje indywidualne menu sylwestrowe pisząc na adres: anna.m@oregano-restauracja.pl
Oregano to restauracja, w której serwowane są dania kuchni śródziemnomorskiej, zgodne z filozofią slow food. Menu zmienia się wraz z porami roku. Szefową kuchni w Oregano jest Anna Martynowska.
Porto Praga zorganizuje zabawę inspirowaną Moulin Rouge. Dla gości koktajle bez ograniczeń. Początek imprezy o godz. 21. Więcej informacji pod numerem tel. (22) 698 50 01.
Porto Praga to restauracja usytuowana w sercu starej warszawskiej Pragi. Serwowane są tu dania kuchni międzynarodowej i owoce morza - m.in. homary.
Przyjęcie sylwestrowe w warszawskim hotelu Sheraton odbędzie się w restauracjach The Olive, The Oriental i w Lobby Lounge, gdzie serwowane będą specjały z kuchni śródziemnomorskiej i orientalnej oraz owoce morza, a wśród nich: ostrygi z szafranowym sosem vinaigrette, pieczone krewetki z małżami, szparagami i oliwą z papryczek pepperoncino, plastry lekko podsmażanych przegrzebków marynowane w oliwie ekstra virgin z solą z ziołami z Prowansji. Przez cały wieczór serwowane będą również koktajle. O stronę muzyczną zadbają zespół D'Lux z Kanady oraz Dj Simmons. W programie także wielka loteria po północy. Gala sylwestrowa w hotelu Sheraton rozpocznie się o godz. 19.30 i będzie trwać do rana. Cena biletu wynosi 720 zł za osobę i obejmuje miejsce w restauracji The Olive, The Oriental lub Lobby Lounge, bufet, wybrane alkohole z baru i kieliszek szampana.
W Sketch zabawa sylwestrowa potrwa od godz. 21:00 do 5:00 nad ranem. W cenie 450 zł za osobę restauracja oferuje: open bar z alkoholem i napojami, wiele dań do wyboru dostępnych w formie bufetu. Będzie można spróbować m.in. roladek z cukinii z kozim serem i sosem porzeczkowym, krewetek na ryżu curry z dipami, carpaccio z tuńczyka na koprze włoskim. Nie zabraknie też DJ-a i muzyki na żywo - wystąpi Georgina Tarasiuk.
WROCŁAW
W Casa de la Musica sylwestra spędzić będzie można w rytmach salsy, bachaty i merengue. Koszt - 200 zł za osobę. W cenie biletu open bar z alkoholem oraz napoje bezalkoholowe.
Casa de la Musica to klub wzorowany na styl kubańskich cigar clubów lat 20. i 30. Lokal spodoba się na pewno miłośnikom karaibskich i latynoamerykańskich rytmów.
Na przyjęcie sylwestrowe restauracja Novocaina przygotuje specjalne menu, a w nim m.in. comber jagnięcy w miętowym sosie, ośmiornice w różowym winie oraz wołowy stek w sosie pieprzowym, gnocchi z gorgonzolą i kurczakiem. Do dyspozycji gości będą także zimne przekąski, desery i alkohole z open baru, a o północy każdy dostanie lampkę musującego wina Martini Asti. Cena wstępu - 270 zł od osoby.