Z danych za okres styczeń-kwiecień wynika, że eksport polskiego cukru spadł aż o ponad 20 procent. Wartość eksportu spadła przy tym o prawie 13 procent, do niespełna 57 mln euro. To dlatego, że o ponad 11 procent wzrosły ceny sprzedaży.




Po latach sporej nadwyżki w handlu zagranicznym cukrem, import prawie dogonił eksport. W pierwszy czterech miesiącach roku sprowadziliśmy z zagranicy 109,5 tysięcy ton. To oznacza wzrost w stosunku do 2015 roku aż o 250 procent.
W przyszłości sytuacja może być jeszcze gorsza. Grozi nam widmo konieczności importu ogromnych ilości cukru przez zniesienie kwotowania produkcji w Unii Europejskiej od 1 października 2017 roku. Może wtedy dojść do tego, że ceny buraków spadną, a ich produkcja przestanie się rolnikom opłacać, więc cukrownie będą sprowadzały surowiec z zagranicy - pisze "Nasz Dziennik".
Polska wśród unijnych liderów w produkcji owoców i warzyw
Z dMimo rosyjskiego embarga uderzającego w naszych rolników Polska jest wśród unijnych liderów producentów owoców i warzyw. Z danych Eurostatu wynika, że aż w 5 z 8 kategorii jesteśmy w czołowej trójce spośród wszystkich państw unijnych.
Polska odpowiada za jedną czwartą produkcji jabłek w UE. Ze środowego zestawienia unijnego urzędu statystycznego za 2015 rok wynika, że za nami są Włosi, którzy wytwarzają nieco ponad 19 proc. tych owoców w UE, oraz Francuzi produkujący nieco ponad 15 proc. Nasi producenci zebrali w ubiegłym roku 3 mln 168 tys. ton jabłek.
Na drugiej pozycji polscy wytwórcy są też w kategorii ogórków (również za Hiszpanią) oraz marchwi (za Wielka Brytanią). Z ośmiu wybranych przez Eurostat kategorii owoców i warzyw w pierwszej trójce Polski nie ma tylko wśród producentów pomidorów (dominują Włosi), brzoskwiń oraz cukinii (tu liderem jest Hiszpania).
IAR/PAP