Wzrost cen podstawowych produktów żywnościowych przybiera niepokojące rozmiary. W lutym indeks FAO osiągnął wartość 236 punktów i był o 2,2% wyższy niż w styczniu oraz aż o 34,2% wyższy niż przed rokiem. To także najwyższy wynik od roku 1990, gdy ONZ zaczął sporządzać te statystyki.

Źródło: Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
Luty był ósmym z rzędu miesiącem wzrostu cen żywności na świecie. W zeszłym miesiącu w zdrożały wszystkie produkty z wyjątkiem cukru, którego notowania na giełdach towarowych spadły po tym, jak w ciągu niespełna roku wzrosły o 150%. Najmocniej zdrożał nabiał, na który trzeba było wydać o 4% więcej niż w styczniu. O 3,7% wzrosły ceny zbóż, a za mięso płacono o 2% więcej.
FAO spodziewa się, że z powodu rosnącego zapotrzebowania na zboża i słabych zbiorów w 2010 roku zapasy nadal będą malały, prowadząc do jeszcze większego wzrostu cen. W ciągu ostatnich 12 miesięcy indeks cen zbóż poszedł w górę o 55%.
„Nieoczekiwany skok notowań ropy może dodatkowo pogorszyć i tak napiętą sytuację na rynku surowców rolnych” – dodaje David Hallam, dyrektor Działu Handlu i Rynku w Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.
K.K.