REKLAMA
ZOOM NA SPÓŁKI

Polski wynalazek odmienił wieprzowinę

2015-01-20 04:32
publikacja
2015-01-20 04:32
Polski wynalazek odmienił wieprzowinę
Polski wynalazek odmienił wieprzowinę
fot. REUTERS/Maxim Zmeyev / / FORUM

Mięso produkowane w technologii autorstwa naukowców znad Wisły jest nietuczące, zdrowe dla serca i niewywołujące alergii - donosi "Puls Biznesu".

Polscy naukowcy wyhodowali zdrowszą wieprzowinę (fot. REUTERS/Maxim Zmeyev / FORUM)

Polski eksport spożywczy od lat bije kolejne rekordy. W dużej mierze sprzedajemy jednak mało przetworzone towary. Technologia produkcji i przetwórstwa wieprzowiny funkcjonalnej, opracowana na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, ma szansę to zmienić. Zdobyła już liczne nagrody na Światowych Targach Wynalazczości w Brukseli.

"Opracowane przez nas technologie sprawiają, że mięso i wyroby są o 40 proc. mniej kaloryczne, mają o połowę mniej soli, zawierają natomiast dodatkowe antyoksydanty i więcej tłuszczów nienasyconych kosztem nienasyconych" - mówi prof. Agnieszka Wierzbicka, współkierująca projektem Biożywność, w ramach którego opracowano i wdrożono mięsną technologię.

Projekt właśnie wkracza w etap komercjalizacji. Naukowcy chcą nieodpłatnie udostępniać technologię rolnikom i zakładom przetwórczym, aby ułatwić szerokie wdrożenie w przemyśle mięsnym. Jak obliczyła SGGW, hodowla w innowacyjnej technologii jest 5-10 proc. droższa niż tradycyjna. (PAP)

tpo/

Źródło:PAP
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (10)

dodaj komentarz
~naturalny
"Technologia produkcji i przetwórstwa wieprzowiny funkcjonalnej, opracowana na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN"

TECHNOLOGIA PRODUKCJI ... WIEPRZOWINY - Jak to brzmi ! Od kiedy to się wieprzowinę produkuje zamiast
"Technologia produkcji i przetwórstwa wieprzowiny funkcjonalnej, opracowana na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN"

TECHNOLOGIA PRODUKCJI ... WIEPRZOWINY - Jak to brzmi ! Od kiedy to się wieprzowinę produkuje zamiast hoduje !? To może już jest Instytut Genetyki i Produkcji Zwierząt PAN ? Nie daj Boże ! LUDZIE OPAMIĘTAJCIE SIĘ, JEŻELI JESZCZE JESTEŚCIE LUDŹMI A NIE NOWOTWORAMI !
http://www.komasowani.pl/viewpage.php?page_id=5
~Jerz
Co za głupoty. Kto Finansuje ten Program BIOŹYWONOŚĆ, to powinno byc karalne
~GMT
Ten "wynalazek" to przestepstwo gospodarcze !! Olej lniany, to jest dobry do produkcji linoleum , farby olejnej i kitu okiennego a nie do zywienia nim ludzi i zwierząt. Ta wieprzowina musi smierdziec pokastem i nie nadaje sie do przechowywania,
~Aneta
jest błąd na stronie - masło maślane:
"więcej tłuszczów nienasyconych kosztem nienasyconych"
~knur
"wiecej cukru w cukrze" - to poziom polskiej nauki
~lucek
mniej chemi w żywności a nie polepszanie naturalnego mięsa. Ludzie jedli dawniej smalec, wędliny zawierające 100% mięsa i byli zdrowi.
~endi
ta technologia jest znana od lat , w biedronie można kupić takie parówki , jak się je zagotuje to zawarta w nich skrobia sprawia , że eksplodują na talerzu ...
~dave
zawierają natomiast dodatkowe antyoksydanty i więcej tłuszczów nienasyconych kosztem nienasyconych"
hmm ciekawy proces myślowy :)
~polskidziad
...bingo ! ...i będziemy mieć koszerną świninę ....czyli czystych braci naszych ! ..., i już nie będziemy kanibalami ?!.....

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki