Polacy przekąszają coraz zdrowiej

Wszystko sprzyja zdrowym przekąskom - konsumenci, regulatorzy i sieci handlowe. Polacy co roku jedzą ich o ok. 400-500 ton więcej - pisze "Puls Biznesu".

Naturalnie zdrowe przekąski, czyli zamienniki tradycyjnych słodyczy, z musli, owocami czy orzechami, to rynek wart już prawie 600 mln zł podaje Euromonitor International.

I jego wartość ma rosnąć o ok. 4 proc. rocznie, a np. rynku słodyczy - o ok. 1,8 proc. Ale to jednak wciąż nisza, dla porównania konsumpcja tradycyjnych słodyczy sięga bowiem 13 mld zł rocznie - zauważa "PB".

Jak mówi ekspert firmy doradczej KPMG Piotr Grauer, wiele czynników sprzyja wzrostowi tego rynku.

Konsumenci są coraz bardziej świadomi i chcą zdrowiej jeść; wzmagają to też regulatorzy - np. próbując wyrzucić mniej zdrowe jedzenie ze szkół; nawet sieci handlowe coraz częściej eksponują takie produkty, nawet kosztem słodyczy, bo opłaca się to wizerunkowo - wymienia Grauer. (PAP)

rda/

Źródło: PAP

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne

Wskaźniki makroekonomiczne

Inflacja rdr 3,4% IV 2020
PKB rdr 1,9% I kw. 2020
Stopa bezrobocia 5,8% IV 2020
Przeciętne wynagrodzenie 5 285,01 zł IV 2020
Produkcja przemysłowa rdr -24,6% IV 2020

Znajdź profil