Zanim zdecydujemy się na otwarcie działalności gospodarczej, szczególnie takiej wymagającej pozwolenia od sanepidu, warto dokładnie zapoznać się z wymaganiami nam stawianymi przez tę instytucję.
foto: Thinkstock
Kontrole sanepidu spędzają sen z powiek wielu firmom. Niektóre wymagania inspektorów mogą stanowić nie lada wyzwanie. Warto dowiedzieć się o nich jeszcze przed rozpoczęciem działalności, inaczej możemy być zmuszeni do poczynienia dodatkowych inwestycji zaraz po starcie biznesu. Dodatkowo część stawianych wymagań nie tylko jest trudna do spełnienia, ale przede wszystkim ociera się o granice absurdu.
Gastronomia
Największe wymagania stawiane są przed restauracjami i producentami żywności. Zgodnie ze standardami HACCP pomieszczenie, w którym jest przechowywana żywność w kuchni restauracyjnej, musi być usytuowane od strony nienasłonecznionej, a wilgotność powietrza musi być niższa niż 70%. Produkty kiszone muszą być z kolei trzymane w osobnym pomieszczeniu w beczkach, a na „zmywaku” musi znajdować się instrukcja prawidłowego mycia naczyń.
![]() | »Zabrali automaty do papierosów. Czy to koniec taniego palenia? |
Salony fryzjerskie
Sanepid może być też koszmarem dla właścicieli zakładów fryzjerskich czy kosmetycznych. Dla każdego klienta salonu fryzjerskiego naturalnym jest, że po strzyżeniu do czyszczenia karku używa się pędzla. Według inspektorów sanepidu korzystanie z niego jest niehigieniczne – zamiast tego zaproponowali olsztyńskim fryzjerom używanie chusteczek jednorazowych. Podobnie jest z ręcznikami – urzędnikom nie spodobało się, że po myciu włosy klientów nie są suszone papierowymi ręcznikami.
Sklep spożywczy
Pewne wymagania sanepidu muszą spełnić też właściciele sklepów spożywczych. Przede wszystkim sklep powinien mieć dwa wejścia (jedno dla klientów, drugie na magazyn), toaletę i dostęp do bieżącej wody. Jednak często to nie wystarcza. Miesiąc temu głośno było o sprawie w Sosnowcu, gdzie mimo spełnienia wszelkich wymagań sanepidu, właścicielka nie otrzymała zgody na otworzenie warzywniaka. Urzędnicy w pawilonie o powierzchni 11 m2 zażądali bowiem instalacji kurtyny powietrznej. Po przepychankach z sanepidem kobieta zrezygnowała z prowadzenia takiej działalności i otworzyła sklep z artykułami chemicznymi.
Przedszkola i żłobki
![]() | » Kontrole skarbowe prowadzą firmy do bankructwa |
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna bardzo dokładnie określa także temperaturę posiłków. Podawana zupa powinna mieć temperaturę +75oC, gorące drugie danie +63oC, a potrawy serwowane na zimno +4oC. Pytanie, czy jeśli zupa będzie podana w temperaturze +74oC, to czy sanepid ma prawo stwierdzić naruszenie…
Kilka lat temu w jednym z krakowskich przedszkoli urzędnicy sanepidu stwierdzili, że leżakowanie dzieci na karimatach jest niehigieniczne. Za lepsze rozwiązanie uznano natomiast leżenie bezpośrednio na dywanie. Co ciekawe, zdaniem sanepidu karimata była niehigieniczna tylko wtedy, gdy się na niej spało. Odpoczynek (czyli np. słuchanie przez maluchy czytanych bajek) na karimacie już urzędnikom nie przeszkadzał.
Tylko rzucają kłody pod nogi?
![]() | » Inspektor PIP: zatrudniają na 1/60 etatu, a my jesteśmy bezradni |
Marcin Lekki
Bankier.pl