REKLAMA
TYDZIEŃ Z KRYPTO

Mrożona rewolucja w pieczywie

2016-09-07 01:58
publikacja
2016-09-07 01:58

Ekspansja sieci handlowych zmienia rynek pieczywa nad Wisłą. Piekarze, by przetrwać, muszą stawiać na jakość, a nie na wojnę cenową.

fot. FORUM / / FORUM

"Jeszcze w 2016 r. powinniśmy otworzyć pierwsze mini-piekarnie w kilku polskich sklepach" - mówi "Rzeczpospolitej" Waldemar Topolski, zarządzający polskim oddziałem grupy Aryzta, wicelidera światowego rynku pieczywa do odpieku. "Docelowo widzimy miejsce dla nich nawet w tysiącu placówek" - dodaje.

Aryztę interesuje współpraca z sieciami sklepów spożywczych, które chcą rozwijać u siebie stoiska z pieczywem. Łącznie inwestycja może kosztować nawet 30 mln zł.

O tym, że chleby i bułki wypiekane na miejscu mogą być magnesem przyciągającym konsumentów, świadczą inwestycje w działy z pieczywem, jakie w ostatnich latach dokonały czołowe dyskonty. Lidl oferuje pieczywo opiekane na miejscu we wszystkich - ma ich ponad 550 - placówkach w Polsce. Z kolei Biedronka robi to w ponad 2,5 tys. sklepów (a ma ich ok. 2,7 tys.)

W efekcie ze sprzedażą na poziomie 400 tys. ton rocznie mrożone produkty mają już blisko 15 proc. udziałów w całym rynku pieczywa w Polsce. Są one dwa razy większe niż pięć lat temu, a branża spodziewa się, że będą nadal szły w górę. (PAP)

pd/ sp/

Źródło:PAP
Tematy
Światłowód z usługami bezpiecznego internetu
Światłowód z usługami bezpiecznego internetu
Advertisement

Komentarze (18)

dodaj komentarz
~Dżejms
Można samemu piec. Zakwas też można zrobić samemu. Kiedyś każda kobieta na wsi to robiła. Raz na tydzień się piekło pieczywo bo nikt by się co dzień nie bawił.
~autor_widmo
ludzie z piekarni, zadbajcie o swoje interesy i tak jak jest obowiazek informacji o soku z koncentratu, dajcie informacje o pieczywie z zamrozonego ciasta i juz, ja omijam z daleka koncentraty, to i mrozone omijac bede, proste, nie?
~Ui
W Chinach z zakładów fryzjerskich skupuje sie włosy z których powstaje spolchniacz do pieczywa smacznego
~rzeźnik
nie spulchniacz tylko keratyna (białko) która powoduje że skórka chleba jest błyszcząca i ładnie popękana.... i nie tylko z kłaków, lecz przemysłowo głównie z piór brojlerów i świńskiej sierści z ubojni.....
~styropian
pieczywo białe wypiekane w supermarketach ze zmrożonego półproduktu jak wszystko co białe to biała śmierć ,, już nie od dziś wiadomo jest o niekorzystnych skutkach spożywania soli i cukru
~lol
dzięki cukrowi mamy mózgi rozwinięte i jesteśmy inteligentniejsi.
~barth
tylko dawka świadczy o truciźnie
~wiatraczek
Nie jesc tego.
CHLEB ma byc taki jaki dziadek kupowal 20 lat temu z osiedlowej piekarni,lub przywozony Zukiem ::)) do sklepu spolem,ktory nie plesnial i na 4 dzien tez byl smaczny.
Nie jest tych bialych tanich bulek pieczonych w maszynkach wcisnietych w rogu supermarketu,piecxonych przez praktykantow.
Pieczywo jest rzadziej,
Nie jesc tego.
CHLEB ma byc taki jaki dziadek kupowal 20 lat temu z osiedlowej piekarni,lub przywozony Zukiem ::)) do sklepu spolem,ktory nie plesnial i na 4 dzien tez byl smaczny.
Nie jest tych bialych tanich bulek pieczonych w maszynkach wcisnietych w rogu supermarketu,piecxonych przez praktykantow.
Pieczywo jest rzadziej,ale lepsze,nawet jak jest drozsze,bo chodzi o wasze zdrowie.
Uwazajcie,bo nawet chleb organiczny wczesniej zamrazaja,zanim wystawia w markecie na .
~Fred
Ja uznaje tylko pieczywo ze Spolem.
~Ui
To gotowiec z Chin w marketach odgrzewaja tylko omg

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki