REKLAMA
ZOOM NA SPÓŁKI

"Jeden telefon obcina cenę chleba". Włoscy piekarze mają sposób na podwyżki

2022-04-16 10:00
publikacja
2022-04-16 10:00

Piekarze w Mediolanie proszą swych klientów o to, by zamawiali u nich chleb w przeddzień zakupu lub na cały tydzień. W ten sposób chcą zapewnić stałe ceny pieczywa w okresie ich wzrostu z powodu wojny na Ukrainie, a sobie planowanie wypieku i przez to oszczędzanie produktów i energii.

"Jeden telefon obcina cenę chleba". Włoscy piekarze mają sposób na podwyżki
"Jeden telefon obcina cenę chleba". Włoscy piekarze mają sposób na podwyżki
fot. Dorosh / / Shutterstock

"Jeden telefon obcina cenę chleba" - to hasło kampanii zainaugurowanej przez związek rzemieślników ze stolicy Lombardii. Argumentują oni, że proponowane przez nich planowanie zakupów będzie zarówno chronić klientów przed podwyżkami, jak i samych właścicieli piekarń, których najbardziej dotyka stały wzrost cen mąki i innych produktów, a także prądu.

"Chcemy zagwarantować cenę chleba, która będzie do przyjęcia dla konsumentów. Jedyną możliwością jest obniżenie kosztów produkcji, które wzrosły co najmniej dwukrotnie" - wyjaśnił Stefano Fugazza ze związku rzemieślników, właściciel piekarni prowadzonej od trzech pokoleń. Dodał: "planując sprzedaż, unikniemy marnowania mąki i będziemy mogli wcześniej wyłączyć piece”.

sw/ zm/

Źródło:PAP
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (10)

dodaj komentarz
anonim_gal
Co wy z tym chlebem? Chleb kosztował i nadal kosztuje w granicach 1,99zł/500g? Chcecie po 1zł czy jak?
karbinadel
Nic specjalnie nowego: od dawna w lokalnych sklepach w całej Europie zamawiało się chleb, żeby obsługa wiedziała ile zamówić, i żeby się nie marnował. Teraz warto to samo zastosować w dużych miastach (zresztą u nas to już się dzieje np. z ciastami w okresie świątecznym)
godunow2
Skoro wojna na Ukrainie spowodowała wzrost ceny mąki, to strach pomyśleć co będzie gdy nadejdzie czas zbiorów ...
intisol
I dobrze, każda taka inicjatywa jest cenna. Tak jak w latach 70.po embargu na ropę ze strony państw arabskich w USA stworzono szereg technologii, żeby zmniejszyć jej zużycie, tak tutaj może to być impulsem do nowych sposobów na zmniejszenie zużycia energii.
santoriusz
nie wiem który chleb w Polsce można zjeść po 7 dniach? Dajcie przykłady chętnie wypróbuję.
kaczyslaw_ odpowiada santoriusz
W tym systemie chodzi o to, że klient dzwoni 20 kwietnia do piekarni, że na 28 kwietnia potrzebuje chleb i trzy bułki. Drugi klient dzwoni 21 kwietnia, że na 30 kwietnia potrzebuje 2 chleby. Wtedy piekarz wie, kiedy musi włączyć piec, przygotować ciasto i ile wypiec chlebów. Zalety? Co najmniej trzy:
1. Włącza piec wtedy, kiedy
W tym systemie chodzi o to, że klient dzwoni 20 kwietnia do piekarni, że na 28 kwietnia potrzebuje chleb i trzy bułki. Drugi klient dzwoni 21 kwietnia, że na 30 kwietnia potrzebuje 2 chleby. Wtedy piekarz wie, kiedy musi włączyć piec, przygotować ciasto i ile wypiec chlebów. Zalety? Co najmniej trzy:
1. Włącza piec wtedy, kiedy potrzebuje - oszczędność energii
2. Wypieka tyle ile potrzeba - nie marnuje się
3. Klient ma zawsze świeży chleb
santoriusz odpowiada kaczyslaw_
a co w wypadku kiedy wyjeżdżasz? Piekarz zamraża Ci chleb? Może to i dobre dla Włochów ale nie wyobrażam sobie tego jaki będę miał apetyt i na co za kilka dni.
karbinadel odpowiada santoriusz
Nic nie zrozumiałeś. Nie chodzi o to, żeby od razu KUPIĆ chleb na cały tydzień, ale żeby ZAMÓWIĆ - i odbierać codziennie świeży :)
santoriusz odpowiada karbinadel
wydaje mi się że Ty nie zrozumiałeś. Jak mogę zamawiać chleb 7 dni wprzód? Co ja codziennie chlebem żyję czy co?
zoomek
optymalizacja - chleb wyłącznie na zamówienie

Powiązane: Korespondencja z Włoch

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki