W dniach 21-23 października 2010 roku odbędzie się w Poznaniu pierwsza edycja Festiwalu Smaków Włoskich. Przez trzy festiwalowe dni będzie można skosztować dań kuchni włoskiej w specjalnej cenie - 10 złotych.
Podstawowym celem Festiwalu Smaków Włoskich jest ocena potraw kuchni włoskiej serwowanych przez poznańskie restauracje. Od 21 do 23 października lokale biorące udział w festiwalu zapraszają do próbowania wcześniej zgłoszonych przez siebie potraw. Wszystkie dania kosztować będą 10 zł. Włoskie specjały będą oczywiście podlegały ocenie - mieszkańców Poznania i turystów, odwiedzających miasto w tym czasie oraz ekspertów kulinarnych.
Oto lista poznańskich restauracji, które przystępują do rywalizacji, wraz z informacją, jakie danie podlega ocenie:
Cafe Bordo, ul. Żydowska 28
Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem
Fidelio, ul. Garbary 50
Pierś z kurczaka z gruszką w sosie gorgonzolowo-orzechowym
La Lucciola, ul. Głogowska 50
Krewetki tiger z makaronem tagliatelle
Girasole, ul. Żydowska 27
Tagliatelle verdi, borowiki, świeży szpinak, czosnek, cebula, pomidorki koktajlowe, świeże zioła
Pizzerie Tivoli ul. Wroniecka 13, ul. Naramowicka 187, ul. Św.
Czesława 3 oraz ul. Ściegiennego 70
Pizza alpejska: sos pomidorowy, ser mozzarella, rukola, bekon, salami, pomidory
Roma, ul. Półwiejska 24
Makaron al dente przyrządzany z boczkiem, cebulą, jajkiem i oliwą z oliwek z łupanym serem parmezanem w oryginalnym stylu włoskim
Umberto, ul. Żydowska 28
Grillowana cukinia faszerowana mięsem mielonym z nutką suszonej śliwki podawana z sosem winno-śliwkowym oraz bruschettą, czyli opiekanym chlebkiem, z oliwą, pomidorami, czosnkiem i bazylią
Villa Magnolia, ul. Głogowska 40
Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami
Skład profesjonalnego jury oceniającego potrawy ze względów obiektywnych zostanie ujawniony dopiero w momencie przyznawania tytułu „Najlepszej Włoskiej Restauracji w Poznaniu 2010”. Zwycięska restauracja oprócz statuetki i nagród otrzyma też specjalną naklejkę informującą gości o przyznaniu jej tego wyróżnienia.
Poznańskie lokale będą walczyły także o drugą statuetkę, będącą wyrazem uznania „zwykłych Klientów”. Wszyscy, którzy w trakcie festiwalu odwiedzą rywalizujące ze sobą lokale i spróbują konkursowych dań, mogą wziąć udział w plebiscycie. Goście otrzymają w restauracjach ankietę, w której będą mogli przyznać punkty zarówno miejscom, jak i potrawom. Dla oceniających organizatorzy również przewidzieli nagrody.
Ostateczne wyniki konkursowych zmagań zostaną opublikowane na oficjalnej stronie festiwalu: www.smakiwloskie.pl.
Festiwal Smaków Włoskich odbywa się w ramach Tygodnia Włoskiego, który trwa w Poznaniu od 18 do 24 października.