REKLAMA
ZOOM NA SPÓŁKI

Rynki oszalały - ceny kakao biją rekordy. Czekolada będzie luksusem?

Agata Wojciechowska2024-02-09 09:20redaktor
publikacja
2024-02-09 09:20

Padają kolejne rekordy cen kakao. Na nowojorskim rynku osiągnęły poziom nienotowany jeszcze w historii - 5874 dolary za tonę. Koszt produkcji tego kluczowego składnika czekolady przez rok wzrósł niemal dwukrotnie. 

Rynki oszalały - ceny kakao biją rekordy. Czekolada będzie luksusem?
Rynki oszalały - ceny kakao biją rekordy. Czekolada będzie luksusem?
fot. jarry-tripelon / / Anzenberger / Forum

Rosnące ceny kakao sprawiają, że producenci czekolady nie mają wyboru - muszą podnieść cenę słodyczy. Hershey, który zalicza się do czołówki "słodkich firm", ostrzegł: "oczekuje sie, że historyczne ceny kakao ograniczą wzrost zysków w tym roku". Dyrektor naczelny Michele Buck nie wykluczył przerzucenia części rosnących kosztów na klientów, co w praktyce oznacza podwyżki.

-  Biorąc pod uwagę obecne ceny kakao będziemy używać wszystkich dostępnych nam narzędzi, w tym cen produktów końcowych, jako sposoby zarządzania firmą - zgodnie z doniesieniami BBC News miał o tym zapewnić inwestorów. Nic dziwnego - wyniki Hershey za IV kwartał 2023 roku pokazały, że sprzedaż spadła o ponad 6 proc. Konsumenci dotknięci inflacją ścięli swoje wydatki na słodycze. 

Z podobnymi wyzwaniami zmaga się firma Mondelez stojąca za marką Cadbury. Uznała ona rosnące koszty za jedno z największych wyzwań w nadchodzącym roku. - Odnotowaliśmy znaczny wzrost zarówno cen kakao, jak i cukru - zaznaczyła dyrektor finansowa Luca Zaramella. 

Jak wynika z badań, średnio ceny bożonarodzeniowych wyborów czekoladowych wzrosły od 2022 do 2023 roku o co najmniej 50 proc. 

Na ceny kakao wpłynęły słabe zbiory w Afryce Zachodniej. Zjawisko pogodowe El Nino, oznaczające w wyższe temperatury przy zmianie rozkładu opadów, sprowadziło suszę do Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej, które są dwoma największymi producentami ziaren kakaowych na świecie. 

Źródło:

Redaktor działu newsroom w portalu Bankier.pl. Absolwentka historii, którą studiowała dłużej niż statystyczny student, ale za to przeszła przez kilka uniwersytetów, w tym uczelnię w Edynburgu. Swoje życie zawodowe rozpoczęła dziesięć lat temu z portalem Bankier.pl. Później współpracowała z licznymi redakcjami, pisząc dla "Gazety Wrocławskiej", nagrywając dla Polskiego Radia i - ku zgorszeniu niektórych - kreując rzeczywistość w "Fakcie". Na pewno nie napisze nic o WIG20, a jeśli już to tylko w kontekście plotek, pogłosek czy domysłów. Dla czytelników siedzi nocami, oglądając seriale, podliczając gaże, czytając książki, śledząc nietypowe aukcje czy podróżując palcem po mapie. Nienawidzi wyrazu “dedykowany”, przeciw któremu prowadzi osobistą krucjatę w internecie. Telefon: 502 924 211

Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (20)

dodaj komentarz
lampeduza
Podejrzewam, że nawet w przypadku czekolad, gdzie skład kakao to 50%, sam koszt surowca to jedynie 10% kosztów. Jest bowiem koszt: transportu, magazynowania, przetwarzania, opakowania, koszty marketingu, amortyzacji itp, narzuty handlu detalicznego itd. Wzrost uzasadniony ceny to może 5% a może 10%. Tymczasem będzie 30% ...
lampeduza
W art pada zdanie "Koszt produkcji tego kluczowego składnika czekolady przez rok wzrósł niemal dwukrotnie". Moim zdaniem cena na giełdzie nie musi mieć korelacji z kosztem produkcji. To jest tak oczywiste, że wstyd dla portalu - umieszczać takie paszety informacyjne.
eglantyna
To jest climax szczyt. Proszę nie łapać reakcji.
trolley
najlepszy ten skok na wykresie XDXDXD jaka spekuła? :)
mirek6504
Co zatkalo kakao ,,,AAA ?
bha
Cóż... Mamy niestety od dekad coraz mocniej i mocniej dojny cenowo i %,, rynek'' szczególnie ten w detalu niesteyy od dekad zapatrzony jak w obraz tylko na Mamonę i Zyski coraz większe co roku Zyski bez umiaru!.Niestety nic dobrego to już nie wróży.
trolley
pfff.. dopiero co ten sam cyrk był z masłem XD - poczekam aż producentom zmięknie rura a mi przy okazji spadnie parę kilogramów z korzyścia dla zdrowia :)
sterl
To nie kakao i cukier zdrożało, tylko pustych dolarów wydrukowano dziesiątki bilionów i towary pomału dostosowują się do tej sytuacji.. niektóre szybciej, a niektóre wolniej..
sterl
Przy tej ilości dolarów np uncja prawdziwego nie papierowego srebra powinna kosztować co najmniej 100$ ( 400zł) a dalej jest po 24 $ bo 100 razy tyle jest papierowego srebra i to ten bezwartościowy papier ustala kurs..
sterl odpowiada sterl
Papierowego kakao i cukru po prostu nikt nie chce kupić..

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki