REKLAMA
»

Ceny cukru będą spadać

2011-03-23 18:55
publikacja
2011-03-23 18:55

23.03. Warszawa (PAP) - Uspokaja się sytuacja na krajowym rynku cukru; ceny tego produktu będą spadać, a podaż cukru przewyższa zapotrzebowanie - powiedziała PAP w środę rzeczniczka Krajowej Spółki Cukrowej Aleksandra Paulska. Jednak ceny cukru w sklepach są nadal wysokie.

Państwowa Krajowa Spółka Cukrowa to największa spółka w tej branży w Polsce - należy do niej 40 proc. krajowego rynku, w Europie zajmuje wysoką siódmą pozycję.

"Chwilowe perturbacje w zaopatrzeniu sklepów i sieci detalicznych - wywołane paniką konsumentów - mamy za sobą, a ceny cukru będą miały tendencję spadkową" - poinformowała rzeczniczka. Nie ujawniła jednak żadnych danych potwierdzających taką tendencję. Firmy nie podają takich informacji, zasłaniając się tajemnicą handlową.

Wyjaśniła, że KSC zaopatruje krajowy rynek w cukier zgodnie z jej możliwościami technicznymi i logistycznymi. Zapewniła, że na rynek trafia maksymalna ilość cukru, jaką są w stanie zapakować urządzenia należące do koncernu.

Według Paulskiej, obecnie obserwowany jest znaczny spadek popytu, a ilość cukru, która trafia na rynek, przewyższa zapotrzebowanie. Dodała, że spółka kupiła dodatkowy cukier, który trafi na krajowy rynek.

Na razie jednak cukier w sklepach jest droższy niż w ubiegłym roku. Minister rolnictwa Marek Sawicki pytany przez PAP dlaczego cukier jest taki drogi odpowiedział: to efekt nieudolnej unijnej reformy tego rynku z 2006 r.

Dla Polski reforma ta oznaczała redukcję kwoty produkcji cukru o ponad 20 proc. Ponadto cała Unia, podobnie jak Polska, z eksportera, stała się importerem cukru.

Sawicki zaznaczył, że na ceny miały też znaczny wpływ spekulacje na tym rynku. Obecnie ceny tego produktu na światowych giełdach spadają. Np. 23 lutego 2011 r. cena cukru białego w kontrakcie terminowym na maj 2011 r. na giełdzie w Londynie wynosiła 703 dol. za tonę (512 euro/t), czyli o 6,3 proc. mniej niż 9 lutego 2011 r. Natomiast w kontrakcie terminowym na sierpień 2011 r. cukier kosztuje 679,1 dol. za tonę (494 euro/t) - tj. o 5 proc. mniej niż w 9 lutego 2011 r.

Tymczasem według GUS, cukier w Polsce w lutym podrożał o 9,6 proc. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) także podał, że w lutym i marcu cukier w Polsce znacznie podrożał. Ceny zbytu przekroczyły 3,5 zł/kg, a w handlu detalicznym - 4-4,70 zł/kg. Z notowań portalu spożywczego wynika, że w połowie marca cukier kosztował średnio 4,09 zł za kg, a jego cena wahała się w przedziale 2,99-6,99 złotych za kilogram.


» Wydatków nigdy nie brakuje, skąd wziąć gotówkę?

Według resortu rolnictwa, średnia krajowa, hurtowa cena sprzedaży cukru konfekcjonowanego u producentów wynosiła: w listopadzie 2010 r. - 2,28 zł/kg, w grudniu 2010 r. - 2,40 zł/kg, w styczniu 2011 r. - 2,71 zł/kg.

Zdaniem szefa resortu rolnictwa nie ma podstaw do tak dużego jak ostatnio wzrostu cen cukru w Polsce. Dlatego - jak przypomniał - wystąpił do prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z wnioskiem o zbadanie zachowań podmiotów uczestniczących w obrocie cukrem.

O wysokich cenach cukru mówił w środę premier Donald Tusk. "Spekulacja na cukrze polega między innymi na tym, że niektórzy wmawiają Polakom, że cukier będzie coraz droższy i będzie go coraz mniej. W związku z tym ludzie kupują coraz więcej cukru i ci, którzy cukrem handlują, się cieszą. Warto rzetelnie oceniać to, co się dzieje na rynku i rzetelnie informować, jakie są ceny" - powiedział szef rządu na konferencji prasowej w Zachodniopomorskiem.

Poinformował, że "wczoraj miał bardzo trudną (...) rozmowę z tymi, którzy odpowiadają za produkcję i hurtową sprzedaż cukru w Polsce". "I mam nadzieję, że pewne decyzje i pewne sposoby działania, które planujemy w najbliższym czasie, powinny doprowadzić do tego, że cukru powinno być więcej w Polsce na rynku" - zaznaczył. Szef rządu ma nadzieję, że dzięki takim działaniom cukier potanieje.

"Jeżeli cukier jest tak drogi, to należy go - w mojej ocenie - sprzedawać w skali maksymalnej - po to, żeby spółka mogła zarobić, ale jednocześnie, żeby cukier taniał. I dlatego będziemy się jeszcze wspólnie zastanawiali nad innymi sposobami, ale zwiększenie podaży cukru wydaje się najpewniejszym sposobem" - wyjaśnił Tusk.

W kampanii cukrowniczej 2010/2011 w naszym kraju wyprodukowano 1,43 mln ton cukru. Przy średnim miesięcznym krajowym jego zużyciu - 130 tys. ton jakie znajduje się w magazynach producentów pozwala na pełną realizację bieżącego zapotrzebowania zarówno indywidualnych konsumentów jak i przetwórców - uważa minister. Polska importuje rocznie 200-250 tys. ton cukru. (PAP)

awy/ amac/ ura/



Źródło:PAP
Tematy
Światłowód z usługami bezpiecznego internetu
Światłowód z usługami bezpiecznego internetu
Advertisement

Komentarze (7)

dodaj komentarz
~komendant
To że pszczoły padaja to nie od wybielania chlorem, a od środków ochrony roślin które zawierają Imidakloprid, czym często się traktuje uprawy buraka.
~Ja
Co do pszczół. Każdy się do czagoś przyzwyczja i jak daje mu się coś innego to jest mu to nie ma rękę :-) A co do cen cukru to wystarczy opserwowac portal aukcyjny a tam już widać że sprzedajacy zostali z ręką w nocnik
~ziutek
rzady psl najwieksze ceny zywnosci w ciagu ostatnich 20 lat , psl to najgorsza partia reprezentujaca paru kolesi , powinna na stale zniknac ze sceny politycznej
~pszczółek maj
wybielanie chlorem mości pszczelarzu, wybielanie nie tylko pszczółkom to nie wychodzi na dobre
~endi
Dnia 2011-03-23 o godz. 19:43 ~pan władek napisał(a):
> odnośnie importu cukru niewiaddomego pochodzenia
mam
> pszczoły a one nie chcą jeść innego cukru niż firmy
> Diamand z Poznania, nawet jak inny zjedzą to zdychają, na
> Diamandzie mają się świetnie. Ciekawe czy ma to związek z
> jakościa czy
Dnia 2011-03-23 o godz. 19:43 ~pan władek napisał(a):
> odnośnie importu cukru niewiaddomego pochodzenia
mam
> pszczoły a one nie chcą jeść innego cukru niż firmy
> Diamand z Poznania, nawet jak inny zjedzą to zdychają, na
> Diamandzie mają się świetnie. Ciekawe czy ma to związek z
> jakościa czy zawartością cukryu w cukrze, no i rodzi się
> pytanie czy człowiek też to jakoś odczuje.
Ciekawa obserwacja , a swoją drogą zastanawiam się jaki jest procent cukru w cukrze ? może są jakieś dodatki ?
~mysl
Eurokołchoz by ludziom żyło się dostatnie - tym w PE
~pan władek
odnośnie importu cukru niewiaddomego pochodzenia
mam pszczoły a one nie chcą jeść innego cukru niż firmy Diamand z Poznania, nawet jak inny zjedzą to zdychają, na Diamandzie mają się świetnie. Ciekawe czy ma to związek z jakościa czy zawartością cukryu w cukrze, no i rodzi się pytanie czy człowiek też to jakoś odczuje.

Powiązane: Budżet rodziny

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki