BANKIER.PL

Właścicielka Cesarskiego Pałacu poleca na Święta

2008-12-12 12:31
publikacja
2008-12-12 12:31

A w Polsce... Dodatkowe nakrycie na stole, przeznaczone dla niespodziewanego gościa, zawsze było symbolem wpisanego w atmosferę świąt ducha gościnności i otwartości. Obecnie, coraz częściej również potrawy na wigilijnym stole są jego wyrazem – obok tradycyjnego barszczu z uszkami czy karpia w galarecie pojawiają się nowe akcenty, jak choćby dania przyrządzone z krewetek lub ostryg.

Yajia Lin-Iwanejko pochodzi z Chin. Do Polski przyjechała 20 lat temu, na studia. Została, bo odnalazła tu przestrzeń, gdzie może dać wyraz swojej miłości do dobrej kuchni. Otworzyła w Warszawie trzy restauracje – Cesarski Pałac, Red Orange, Hong Kong House. Na wigilijnym stole, przy którym zasiądzie z bliskimi, nie zabraknie doskonałych, tradycyjnych, polskich potraw ani przygotowanych według chińskich przepisów kulinarnych urozmaiceń. Yajia życzy Państwu radosnych, pełnych smaku chwil z bliskimi przy wigilijnym stole. Do świątecznych życzeń dołącza w gwiazdkowym podarunku przepis na krewetki marynowane w piwie.

Przepis:
Krewetki marynowane w piwie
Składniki
  • Krewetka 16-20 cała 12 szt.
  • Cienkie paseczki z pora 2 g
  • Cienkie nitki ze skórki cytryny 2 g
  • Bulion 100 ml
  • Makaron sojowy
  • Piwo 1 l
  • Por (mała kostka) 10 g
  • Sos sojowy 60 g
  • Woda mineralna 20 g
  • Sos barbacue 5 g
  • Krewetka 16-20 bez głowy 12 szt.
  • Cienkie paseczki z papryki 2 g
  • Miseczki z ciasta kruchego 6 szt.
  • Jajko całe 1 szt.
  • Sól 10 g i pieprz 1 g
  • Imbir świeży 10 g
  • Mąka ziemniaczana 5 g
  • Czosnek 8 g
  • Olej cebulowy 3 g
  • Sos hoisin 3 g
Sposób przygotowania
  • Krewetki całe marynujemy w piwie, soli, imbirze, pieprzu i porze przez około 20 minut.
  • Krewetki bez głów obieramy z pancerza razem z ogonem. W misce mieszamy jajko, mąkę z odrobiną soli, pieprzu i dodajemy krewetki.
  • Na dużym platerowym półmisku układamy cienką warstwę makaronu. Na środku ustawiamy pucharek, dookoła układamy miseczki z ciasta. Do pucharka nalewamy sos.
  • Na wook nalewamy olej, lekko nagrzewamy i dodajemy krewetki w cieście. Zwracamy uwagę, żeby krewetki się nie przypaliły, następnie odsączamy z tłuszczu.
  • Na patelnię nalewamy odrobinę oleju, dodajemy krewetki, sól, pieprz, 100 ml bulionu i mieszamy, a następnie zagęszczamy mąka ziemniaczaną, aby powstał gęsty sos. Nakładamy po 2 szt. do każdej miseczki, posypujemy witkami z pora, papryki i cytryny.
  • Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy sól, sok z ¼ cytryny. Gotujemy sos ok. 2 minut. Dodajemy krewetki i gotujemy powoli przez ok. 7 min., aby krewetki nabrały smaku i aromatu. Następnie odcedzamy z sosu i układamy na brzegu pucharka, na przemian z plastrami cytryny.
Źródło:Artykuł sponsorowany
Tematy
Światłowód z usługami bezpiecznego internetu
Światłowód z usługami bezpiecznego internetu
Advertisement

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane: Studia

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki