Wprowadzenie zakazu palenia w restauracjach spowoduje doprowadzi do utraty klientów, obawiają się właściciele lokali. Aż 54 proc. z nich uważa, że zakaz palenia spowoduje spadek liczby klientów, wynika z badań TNS OBOP. 43 proc. uważa, że nie będzie to miało wpływu, zaś 3 proc. uznało, że zwiększy się liczba klientów. Wczoraj wyniki badań przedstawiła Konfederacja Pracodawców Polskich (KPP). Według szacunków KPP pracę z powodu zakazu palenia może stracić nawet 40 tys. osób. TNS OBOP przepytał 600 właścicieli restauracji, pubów i kawiarni. W 14 proc. z nich obowiązuje całkowity zakaz palenia, w 21 proc. można palić wszędzie, a w 65 proc. są wydzielone miejsca dla palących.
Projekt nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami palenia tytoniu wprowadza zakaz palenia papierosów w większości miejsc publicznych. Ekspert KPP Adam Ambrozik powiedział wczoraj na konferencji prasowej, że spadku liczby klientów najbardziej obawiają się małe lokale, poniżej 100 mkw. Uznało tak 71 proc. ankietowanych, a 29 proc. stwierdziło, że nie będzie to miało wpływu na liczbę gości. 55 proc. badanych obawia się w związku z zakazem spadku obrotów, 42 proc. uznało, że nie będzie miało to wpływu na ich obroty, a 3 proc. było przekonanych, że będą one większe. Według szacunków KPP w Polsce jest ok. 50 tys. lokali gastronomicznych, gdzie przeciętnie zatrudnionych jest siedem osób. Jeśli 25 proc. z nich zredukuje zatrudnienie o połowę, to pracę straci około 40 tys. osób.
Autor: IP
























































