REKLAMA
TYDZIEŃ Z KRYPTO

Trudny początek sezonu szparagowego w Polsce. Producenci odnotowali bardzo duże straty

2024-04-25 16:52
publikacja
2024-04-25 16:52

Zmienna kwietniowa pogoda zepsuła producentom początek sezonu szparagowego w Polsce – powiedział PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze. Najwięcej złego zrobiły niedawne, mroźne noce.

Trudny początek sezonu szparagowego w Polsce. Producenci odnotowali bardzo duże straty
Trudny początek sezonu szparagowego w Polsce. Producenci odnotowali bardzo duże straty
fot. DUSAN ZIDAR / / Shutterstock

Rozpoczęty w kwietniu sezon szparagowy potrwa niemal do końca czerwca; połowa polskich szparagarni działa w Wielkopolsce.

„W tym roku szparagi nam wystartowały kilka tygodni wcześniej niż zwykle, niektórzy producenci wycinali szparagi już pod koniec marca. Potem bardzo wysoka temperatura, sięgająca 30 stopni C. spowodowała wysyp szparagów. Ceny z 30-40 zł za kilogram spadły nam raptownie do 18-20 zł za kilogram” - powiedział PAP Jakobsze.

Podkreślił, że sytuacja ta silnie uderzyła w producentów szparaga, którzy utracili spodziewane wczesnowiosenne dochody.

„Jeszcze gorzej zrobiło się w następnych dniach. Sięgające -6 stopni C. przy gruncie przymrozki spowodowały, że pomarzły wszystkie zielone wypustki. Bielone główki zostały zeszklone i też trzeba było takie szparagi wyrzucać. Producenci odnotowali bardzo duże straty. Ceny powoli ruszyły w górę, doszły do poziomu ok. 22-23 zł za kilogram” – powiedział.

Marian Jakobsze przyznał, że obecnie na szparagi czekają zarówno producenci, jak i konsumenci.

„Czekamy na ciepło, które teraz zapewne przyjdzie w weekend majowy. To będzie pewnie ponowny wysyp. W nocy wróci temperatura ok. 10 stopni, w dzień będzie 20-24 stopnie - szparag lubi takie temperatury, także na pewno znów będzie dostęp do smacznych, krajowych szparagów” – powiedział rozmówca PAP.

Pogoda to niejedyny problem producentów szparaga. Rosną koszty produkcji. Dodatkowo utrzymująca się wojna na Ukrainie skutkuje kolejnym rokiem problemów związanych z brakiem pracowników sezonowych do zbioru. Producenci starają się pozyskiwać ich z krajów bardziej oddalonych od Polski, w tym nawet z Nepalu, Filipin, Wietnamu i Indonezji.

Jakobsze przyznał, że problemy związane m.in. z załatwianiem wiz hamują możliwości zdobywania zagranicznych pracowników. Właściciele plantacji różnie radzą sobie z brakiem pracowników. Niektórzy decydują się na produkcję szparaga zielonego, przy zbiorze którego jest mniej pracy, inni odstępują od zbioru.

„Nawet jeżeli jest ok. 2,5 tys. ha upraw w kraju, zbiory obejmą pewnie ok. 2 tys. ha. Niektóre duże plantacje po prostu się zamykają” – przyznał.

Wskazał, że w polskich marketach dużo częściej można spotkać szparagi zagraniczne, np. z Hiszpanii, Włoch i Meksyku. Jakobsze zapewnił, że produkty krajowe są smaczniejsze, np. ze względu na ograniczone stosowanie chemii w produkcji. „Jeśli chodzi o smak szparagów, Polska przoduje w świecie” – podkreślił.

Według obecnych wyliczeń Polska jest 13. światowym producentem szparaga. W kraju jest około 2,3 - 2,5 tys. ha szparagarni. Połowa z nich działa w Wielkopolsce, większość - w powiecie wolsztyńskim, w gminie Przemęt. Poza Wielkopolską największe uprawy są w województwie dolnośląskim i lubuskim.

Okres zbiorów szparagów w Polsce trwa zazwyczaj od drugiej połowy kwietnia do 24 czerwca.

Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Ma dobroczynny wpływ na kaca. Jest także uważana za afrodyzjak. (PAP)

Autor: Rafał Pogrzebny

rpo/ mmu/ mhr/

Źródło:PAP
Tematy
Konta firmowe bez ukrytych opłat. Sprawdź najnowszy ranking
Konta firmowe bez ukrytych opłat. Sprawdź najnowszy ranking

Komentarze (2)

dodaj komentarz
incitatus
To tera dopiero idą zwolnienia grupowe jak szparagi zdechły.
stain
No i super, przyjdzie ocieplenie i wszyscy będą zadowoleni. Ceny spadną, to szparaga też chętnie zjem. Taki po 20 zł/kg mi nie smakuje.

Powiązane: Rolnictwo

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki