

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych ogłosiła przetarg na sprzedaż mrożonego masła w blokach 25 kg; w sumie RARS chce sprzedać ok. 1000 ton tego produktu - podała we wtorek Kancelaria Prezesa Rady Ministrów. Dodała, że powinno to przyczynić się do stabilizacji cen masła na rynku.
"W ostatnim czasie na rynkach światowych znacznie wzrosła cena masła, co jest przede wszystkim efektem niedoboru mleka. Sytuacja ta dotknęła także Polskę. Aby ustabilizować sytuację na rynku, Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych ogłosiła przetarg na sprzedaż dużych ilości masła" - poinformowała KPRM w opublikowanym we wtorek komunikacie.
Jak podano, przetarg dotyczy sprzedaży mrożonego masła w blokach 25 kg. W sumie - jak podała KPRM - Agencja chce sprzedać ok. 1000 ton tego produktu. Minimalna cena sprzedaży masła wynosi 28,38 zł/kg (bez VAT). Otwarcie ofert związanych z przetargiem nastąpi w czwartek, 19 grudnia 2024 roku.
Przeczytaj także
Kancelaria zaznaczyła, że sprzedawane masło pochodzi z rezerw żywnościowych Agencji. "Rezerwy te są tworzone, aby zachować ciągłość dostaw niezbędnych do funkcjonowania gospodarki i zaspokojenia podstawowych potrzeb obywateli" - wskazała KPRM.
Jak czytamy w informacji dotyczącej przetargu, przedmiotem sprzedaży jest masło mrożone w blokach 25 kg, niesolone, wyprodukowane ze śmietanki otrzymanej z mleka krowiego. Produkt opakowany oraz oznakowany zgodnie z obowiązującymi przepisami. Dodano, że jakość produktu jest zgodna z obowiązującymi przepisami określającymi wymagania weterynaryjne, handlowe, bezpieczeństwa żywności i żywienia.
Sprzedaż masła RARS podzieliła na trzy zadania. Pierwsze dotyczy sprzedaży 497 ton towaru wyprodukowane przez Spółdzielnię Mleczarską MLEKOVITA. W drugim zadaniu RARS sprzeda 300 ton masła mrożonego wyprodukowanego przez Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich „LACPOL”, a w kolejnym - 200 ton masła z firmy Polmlek Grudziądz.
RARS zaznaczyła, że masło mrożone posiada 24-miesięczny okres przechowywania, "zgodnie z normą PN-A-07005 +Produkty żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach wraz ze zmianą Az1 do tej normy, w zakresie obejmującym towary żywnościowe przeznaczone do długookresowego przechowywania w chłodniach w temperaturze poniżej -22,1 proc.C+". Zgodnie z zawartymi umowami, przechowywane są w chłodni nie dłużej niż 18 miesięcy.
Szczegółowe informacje o przetargu można uzyskać w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych w Warszawie, pod nr tel. (22) 36 09 266 lub (22) 36 09 352.
Z opublikowanego na początku grudnia br. raportu UCE Research wynika, że średni wzrost cen masła w sklepach wyniósł w ostatnich miesiącach ok. 30 proc. rok do roku. Eksperci oceniają, że średnia cena kostki masła może kosztować 10 zł w I połowie przyszłego roku, ale jeszcze w grudniu przewidują znaczne promocje.
W komentarzu do danych GUS analitycy Santandera kilka dni temu zwrócili uwagę, że ceny żywności w listopadzie w porównaniu do ubiegłego miesiąca wzrosły o 0,7 proc. (4,8 proc. rok do roku), z czego oleje i tłuszcze o 1,4 proc.; masło zdrożało o 2,2 proc. wobec października.
Polska Izba Mleka: Interwencja nie zmieni sytuacji na rynku, a ktoś tylko się wzbogaci
Sprzedaż masła z zasobów Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych nie zmieni sytuacji na rynku. Masło z rezerw zapewne ktoś kupi i wyeksportuje tam, gdzie zarobi więcej - oceniła dla PAP ogłoszony przez RARS przetarg na sprzedaż masła dyrektor Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska.
W opinii szefowej Polskiej Izby Mleka sprzedaż masła z zasobów agencji to decyzja polityczna, która nie zmieni sytuacji na rynku. Maliszewska wskazała, że miesięcznie produkuje się w Polsce 18-21 tys. ton masła. "Prawdopodobnie ktoś kupi to masło i wyeksportuje je tam, gdzie zarobi na tym więcej" - oceniła szefowa PIM.
Zwróciła uwagę, że masło w stosunku do wynagrodzeń nie podrożało. Jak powiedziała, zrobiona została symulacja, ile kostek masła można było kupić za przeciętne wynagrodzenie netto w 2022 r. i w tym roku. "Okazało się, że przed dwoma laty można było nabyć 587 kostek masła, obecnie 721" - podkreśliła.
Z danych MRiRW wynika, że zakłady mleczarskie w pierwszym tygodniu grudnia br. zbywały masło w blokach przeciętnie po 36,68 zł/kg, o 2 proc. taniej niż tydzień wcześniej i o 11,4 proc. drożej niż przed miesiącem.
Dyrektorka Izby zaznaczyła, że obecnie masło na świecie "ma wzięcie" i jest dobrze wyceniane. "Światowa produkcja mleka staje się coraz mniej opłacalna ze względu na bardzo wysokie koszty produkcji, szczególnie w Europie" - powiedziała Maliszewska. Dodała, że na ceny masła wpływ ma wiele czynników m.in. zdecydowane odejście konsumentów od tłuszczów utwardzanych np. margaryny, co powoduje wzrost zapotrzebowania na tłuste mleko, a tym samym wzrost jego cen. (PAP)

























































