REKLAMA
ZOOM NA SPÓŁKI

Ruszą pierwsze w Polsce studia piwowarskie

2016-07-07 08:56
publikacja
2016-07-07 08:56

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otworzył rekrutację na pierwsze w Polsce podyplomowe studia piwowarskie. Kierunek został utworzony na Wydziale Nauk o Żywności i wystartuje od nowego roku akademickiego.

fot. Krzysztof Zatycki / / FORUM

30 studentów będzie miało szansę studiować technologię piwowarstwa na dawnej Akademii Rolniczej w stolicy Dolnego Śląska – donosi "Gazeta Wrocławska". Studia podyplomowe będą trwać przez dwa semestry i będą płatne, łącznie czesne wyniesie 5800 zł brutto.

Program studiów obejmuje następujące przedmioty: technologię słodu, technologię piwa, warsztaty piwowarstwa domowego, organizację i funkcjonowanie minibrowaru, analizę instrumentalną, analizę sensoryczną, prawo i ekonomię w piwowarstwie, systemy zarządzania jakością w browarze, marketing piwa oraz aparaturę i projektowanie minibrowaru.    

Absolwent studiów według danych udostępnionych przez uczelnię, będzie posiadał wiedzę z zakresu charakterystyki surowców podstawowych i pomocniczych stosowanych w browarnictwie oraz technologii produkcji piw górnej i dolnej fermentacji, pozna sposoby oceny jakości surowców oraz produktów finalnych oraz będzie przygotowany do podjęcia pracy w browarze.

Weronika Szkwarek

Źródło:
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (22)

dodaj komentarz
~zorro
Po takich 1-rocznych studiach można co najwyżej uwarzyć jakiegoś bełta w piwnicy lub w garażu.
~technolog
bez sensu - od tego są studia z technologii żywności z odpowiednią specjalizacją
~endi
bo tu chodzi o kasę , poza tym chyba nikt nie produkuje piwa ze słodu i jęczmienia , teraz są nowe technologie z użyciem melasy , kartofli , odpadów poubojowych typu żółć bydlęca i inne " wynalazki " szalonych naukowców
~Y______
Widzisz ze to studia podyplomowe czy nie umiesz czytać?
~gawrozek odpowiada ~endi
co ty bredzisz?!
~Guzz odpowiada ~endi
bzdury, weź Ty się chłopie ogarnij. Słód jęczmienny to podstawa każdego piwa, nawet tych koncerniaków. Nie ma czegoś takiego jak żółć bydlęca. Koncerny robią marne piwa, ale to co piszesz to mity powielane przez piwnych Januszów. Pogoogluj sobie i poszukaj w necie filmów na temat piwnych mitów a nie pierdziel bzdury, weź Ty się chłopie ogarnij. Słód jęczmienny to podstawa każdego piwa, nawet tych koncerniaków. Nie ma czegoś takiego jak żółć bydlęca. Koncerny robią marne piwa, ale to co piszesz to mity powielane przez piwnych Januszów. Pogoogluj sobie i poszukaj w necie filmów na temat piwnych mitów a nie pierdziel publicznie.
~koncerniak odpowiada ~endi
Ręce opadają jak się czyta takie głupoty. Zwolenniku teorii spiskowych przeprowadź się do Smoleńska!
~Tomek_Kopyra odpowiada ~endi
Żółć bydlęca jest droższa od chmielu - od razu widać "znaffcę"
~Tomek_Kopyra odpowiada ~Guzz
Prawda

Powiązane: Studia

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki