Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otworzył rekrutację na pierwsze w Polsce podyplomowe studia piwowarskie. Kierunek został utworzony na Wydziale Nauk o Żywności i wystartuje od nowego roku akademickiego.


30 studentów będzie miało szansę studiować technologię piwowarstwa na dawnej Akademii Rolniczej w stolicy Dolnego Śląska – donosi "Gazeta Wrocławska". Studia podyplomowe będą trwać przez dwa semestry i będą płatne, łącznie czesne wyniesie 5800 zł brutto.
Program studiów obejmuje następujące przedmioty: technologię słodu, technologię piwa, warsztaty piwowarstwa domowego, organizację i funkcjonowanie minibrowaru, analizę instrumentalną, analizę sensoryczną, prawo i ekonomię w piwowarstwie, systemy zarządzania jakością w browarze, marketing piwa oraz aparaturę i projektowanie minibrowaru.
Przeczytaj także
Absolwent studiów według danych udostępnionych przez uczelnię, będzie posiadał wiedzę z zakresu charakterystyki surowców podstawowych i pomocniczych stosowanych w browarnictwie oraz technologii produkcji piw górnej i dolnej fermentacji, pozna sposoby oceny jakości surowców oraz produktów finalnych oraz będzie przygotowany do podjęcia pracy w browarze.
Weronika Szkwarek