Ruszą pierwsze w Polsce studia piwowarskie

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otworzył rekrutację na pierwsze w Polsce podyplomowe studia piwowarskie. Kierunek został utworzony na Wydziale Nauk o Żywności i wystartuje od nowego roku akademickiego.

(fot. Krzysztof Zatycki / FORUM)

30 studentów będzie miało szansę studiować technologię piwowarstwa na dawnej Akademii Rolniczej w stolicy Dolnego Śląska – donosi "Gazeta Wrocławska". Studia podyplomowe będą trwać przez dwa semestry i będą płatne, łącznie czesne wyniesie 5800 zł brutto.

Program studiów obejmuje następujące przedmioty: technologię słodu, technologię piwa, warsztaty piwowarstwa domowego, organizację i funkcjonowanie minibrowaru, analizę instrumentalną, analizę sensoryczną, prawo i ekonomię w piwowarstwie, systemy zarządzania jakością w browarze, marketing piwa oraz aparaturę i projektowanie minibrowaru.    

Absolwent studiów według danych udostępnionych przez uczelnię, będzie posiadał wiedzę z zakresu charakterystyki surowców podstawowych i pomocniczych stosowanych w browarnictwie oraz technologii produkcji piw górnej i dolnej fermentacji, pozna sposoby oceny jakości surowców oraz produktów finalnych oraz będzie przygotowany do podjęcia pracy w browarze.

Weronika Szkwarek

Źródło:

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Nowy komentarz

Anuluj
0 1 ~zorro

Po takich 1-rocznych studiach można co najwyżej uwarzyć jakiegoś bełta w piwnicy lub w garażu.

! Odpowiedz
6 11 ~technolog

bez sensu - od tego są studia z technologii żywności z odpowiednią specjalizacją

! Odpowiedz
45 10 ~endi

bo tu chodzi o kasę , poza tym chyba nikt nie produkuje piwa ze słodu i jęczmienia , teraz są nowe technologie z użyciem melasy , kartofli , odpadów poubojowych typu żółć bydlęca i inne " wynalazki " szalonych naukowców

! Odpowiedz
1 11 ~Y______

Widzisz ze to studia podyplomowe czy nie umiesz czytać?

! Odpowiedz
2 3 ~gawrozek odpowiada ~endi

co ty bredzisz?!

! Odpowiedz
0 17 ~Guzz odpowiada ~endi

bzdury, weź Ty się chłopie ogarnij. Słód jęczmienny to podstawa każdego piwa, nawet tych koncerniaków. Nie ma czegoś takiego jak żółć bydlęca. Koncerny robią marne piwa, ale to co piszesz to mity powielane przez piwnych Januszów. Pogoogluj sobie i poszukaj w necie filmów na temat piwnych mitów a nie pierdziel publicznie.

Pokaż cały komentarz ! Odpowiedz
0 0 (usunięty) odpowiada ~endi

(wiadomość usunięta przez moderatora)

! Odpowiedz
0 4 ~koncerniak odpowiada ~endi

Ręce opadają jak się czyta takie głupoty. Zwolenniku teorii spiskowych przeprowadź się do Smoleńska!

! Odpowiedz
0 5 ~Tomek_Kopyra odpowiada ~endi

Żółć bydlęca jest droższa od chmielu - od razu widać "znaffcę"

! Odpowiedz
0 0 ~Tomek_Kopyra odpowiada ~Guzz

Prawda

! Odpowiedz
Polecane
Najnowsze
Popularne

Kalkulator płacowy

Oblicz wysokość pensji netto, należne składki oraz podatek.