Polacy deklarują wprawdzie chęć spędzenia Świąt w gronie rodzinnym, jednakże codzienne zabieganie sprawia, że coraz częściej postanawiają zrezygnować z osobistego przygotowania świątecznych potraw. Boże Narodzenie spędzane w górskim pensjonacie, połączone z szampańskim sylwestrem przestało być ekstrawagancją zarezerwowaną dla nielicznych. Święta Wielkanocne z racji usytuowania w kalendarzu nie dają wprawdzie okazji do skorzystania z przedłużonego urlopu, ale na tę okazję część restauracji przygotowała specjalne menu. Osoby bardziej przywiązane do tradycji świętowania w gronie rodzinnym mogą zamówić potrawy do domu, można też spędzić świąteczne śniadanie w restauracji, z przyjaciółmi i rodziną.

Między 6 a 15 kwietnia specjalne wielkanocne menu wprowadza restauracja Nowa La Boheme. Marka ta od wielu lat cieszy się dużym uznaniem i posiada opinię jednej z najlepszych w Warszawie. Szef Kuchni, Łukasz Deput stawia na tradycyjną polską kuchnię, zaskakując innowacyjnymi przepisami. Dobrze znane potrawy, przygotowane w niecodzienny sposób przyciągają coraz więcej smakoszy. W tym roku w menu znalazły się:
- wędzony łosoś podany z rzeżuchą, jajkiem w koszulce i sosem z czerwonego kawioru
- tradycyjny barszcz biały na zakwasie
- filet z sandacza z sosem szafranowym podany z roladą z raków i szpinaku lub królik duszony w sosie własnym na risotto z borowikami i młodymi warzywami
- mazurek z domowymi konfiturami