Projekt nowelizacji ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej zakłada, że więcej spraw w sanepidzie ma być załatwianych online. Elektroniczna platforma ma z czasem wyeliminować dokumenty w postaci papierowej.


W wykazie prac programowych i legislacyjnych Rady Ministrów opublikowany został w poniedziałek projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Przygotował go resort zdrowia oraz Główny Inspektor Sanitarny dr Paweł Grzesiowski.
Zapowiedziane zmiany uwzględniają m.in. dostosowanie przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej.
Wśród wielu proponowanych rozwiązań znalazła się automatyzacja załatwiania spraw obsługiwanych przez PIS, czemu służyć ma rozbudowa systemu elektronicznego SEPIS oraz działającej w ramach tego systemu platformy e-Sanepid.
"Zgodnie z globalnymi trendami celem platformy e-Sanepid jest znaczne ograniczenie, a z czasem wyeliminowanie dokumentów w postaci papierowej. SEPIS pozwoli na zoptymalizowanie, pod względem czasu, kosztów i efektywności, realizacji zadań wykonywanych przez organy PIS oraz zapewni obywatelom, przedsiębiorcom i organom PIS pakiet spójnych i komplementarnych usług online umożliwiających kompleksowe załatwianie spraw" - wyjaśniono w opisie projektu.
Zmianami ma być również objęte m.in. dostosowanie procedury powiadamiania Głównego Inspektora Sanitarnego o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środków spożywczych, a przede wszystkim suplementów diety do rozwijającego się rynku tych produktów oraz zwiększającej się z roku na rok liczby powiadomień.
Zmiany w tym zakresie dotyczą przepisów określających rodzaje środków spożywczych objętych procedurą powiadamiania, samej procedury oraz przepisów karnych w tym zakresie.
Projekt zakłada ponadto m.in. wyłączenie z obowiązku powiadomienia GIS żywności wzbogacanej obligatoryjnie.
"W związku z tym, że rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy i składniki mineralne, a także ściśle określa poziomy witamin i składników mineralnych dla wzbogacanych środków spożywczych, nie ma potrzeby powiadamiania o pierwszym wprowadzeniu tych produktów do obrotu" - wyjaśniono.
Planowany termin przyjęcia projektu przez RM to III kwartał 2025 r. (PAP)
akar/ jann/
























































