31 placówek z całego kraju apeluje do rolników, by w związku z zamknięciem wschodniego rynku nie dopuścili do zmarnowania płodów rolnych i oddawali je na cele charytatywne. Banki Żywności będą je przekazywać do jadłodajni, noclegowni, ośrodków dla ubogich i świetlic środowiskowych.
"W samym powiecie radomskim może być to nawet kilkaset ton warzyw i owoców" - mówi Krzysztof Sokołowski, dyrektor Radomskiego Banku Żywności.
Region może nie być w stanie wchłonąć ich wszystkich, ale współpracuje z innymi placówkami, by owoce i warzywa były racjonalnie rozdysponowane.
Każdy Bank może przyjąć owoce i warzywa na zasadzie darowizny żywnościowej. Rolnik, który planuje przekazać warzywa lub owoce do Banku i chce uzyskać rekompensatę, powinien najpierw zgłosić to do terenowego ośrodka Agencji Rynku Rolnego.
Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Aneta Pieńkowska,RdC/dyd