REKLAMA
OKAZJA

Norwegowie przejmują znaną polską sieć pizzerii

2022-12-16 11:00
publikacja
2022-12-16 11:00

Duża transakcja na rynku gastronomicznym staje się faktem. Nowy nabywca Da Grasso pochodzi z Norwegii, ale polscy założyciele ciągle pozostaną związani z biznesem.

Norwegowie przejmują znaną polską sieć pizzerii
Norwegowie przejmują znaną polską sieć pizzerii
/ Da Grasso

Zgodnie z wrześniowymi zapowiedziami, Da Grasso zmienia właściciela. Norweska Orkla obejmuje 74 proc. udziałów w firmie — poinformowała firma w komunikacie. Założycielka sieci Karolina Rozwandowicz nadal pozostanie udziałowcem, a Magdalena Piróg pozostanie prezesem zarządu.

- Wraz z zarządem Da Grasso oraz ich franczyzobiorcami chcemy kontynuować dynamiczny rozwój firmy. Połączymy nasze narzędzia, wiedzę i doświadczenie, co pozwoli nam na dalsze umocnienie marki w Polsce. Realizacja naszej strategii na europejskim rynku franczyzy pizzy przebiega zgodnie z planem, a dzięki Da Grasso nasza pozycja jest teraz silniejsza — powiedział Tommi Tervanen, CEO Orkla Pizza Out of Home, cytowany przez portal "dlahandlu.pl".

Od 2018 r. Orkla przejmuje kolejne pizzerie w Europie. Dotychczas miało to miejsce w Finlandii, Beneluksie i Niemczech. Po przejęcie Da Grasso, Orkla będzie zarządzała ok. 860 franczyzowymi pizzeriami.

Orkla jest wiodącym dostawcą produktów i rozwiązań koncepcyjnych dla rynków konsumenckich, gastronomicznych i piekarniczych w Skandynawii, krajach bałtyckich oraz wybranych rynkach Europy Środkowej i Indii. Firma jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Oslo i gdzie ma również swoją siedzibę. W 2021 roku Grupa osiągnęła obrót w wysokości 50,4 miliarda NOK i zatrudniała około 21 500 pracowników.

Pierwsza pizzeria Da Grasso pojawiła się na mapie Łodzi w 1996 roku. Obecnie Da Grasso to sieć prawie 200 lokali w 140 miastach Polski.

JM

Źródło:
Tematy
Najlepsze konta dla spółek - ranking
Najlepsze konta dla spółek - ranking

Komentarze (3)

dodaj komentarz
marcin321
Szkoda, na prawdę dobrą pizzę robili
qwertas
Przestane tam chodzić. Jest tyle polskich pizzeri i ja mam dać zarobic Norwegom? Nie ma opcji bo oni sami by nie kupowali w pizzeri w Norwegii, gdzie właściciel jest Polakiem.
newcommer
Sic mundus creatus est....duże ryby itd. Problem jest tylko w tym, że trzeba mieć kase na minium pięć lat straty i aby się to opłacało trzeba przekupić rząd tak aby konkurencja z misiów się nie odrodziła. 2023 będzie rokiem zamykania.

Powiązane: Gastronomia

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki