REKLAMA

Facebooku krąży niebezpieczna informacja. "Czy to twoje zdjęcie?"

2020-01-16 11:22
publikacja
2020-01-16 11:22
Facebooku krąży niebezpieczna informacja. "Czy to twoje zdjęcie?"
Facebooku krąży niebezpieczna informacja. "Czy to twoje zdjęcie?"
fot. Oleg Magni / / Pexels

- Czy to twoje zdjęcie? – pytają znajomi na Facebooku. Dzień bez oszustwa dniem straconym, na celowniku użytkownicy portalu społecznościowego. Klikając w link możemy stracić dane, a nawet dostęp do konta. Podając numer telefonu, zapisujemy się bowiem do płatnej prenumeraty.

Facebook "rozsyła" wirusa. Znajomi pytają się w wiadomościach, czy odbiorca znajduje się na zdjęciu wrzuconym do sieci. Na końcu pada link, który sugeruje, że to właśnie tam znalazł się adresat informacji. Okazuje się, że kieruje on do dwóch rodzajów stron internetowych.

fot. Niebezpiecznik / / Niebezpiecznik

Jedna podszywa się pod serwis społecznościowy i wyłudza dane. Druga - jest podrobioną wersją YouTube'a i wymaga podania numeru telefonu, żeby zobaczyć nagranie. Po podaniu numeru zapisuje użytkownika do płatnej prenumeraty. Adresy, które wykorzystują oszuści to:

  • fałszywa strona Facebook - facebook-zdjecia.pl/2/ (87.120.36.112),
  • subskrypcja płatnej prenumeraty - facebook-zdjecia.eu/k/ (87.120.36.112).

Co zrobić, jeżeli otrzymamy taką wiadomość?

Najlepiej zignorować (nie klikać) i poinformować osobę, której profil wysyła takie informacje, o wirusie. Bezpiecznie będzie napisać do znajomego wiadomość SMS lub zadzwonić. Jeżeli oszuści przejęli konto, mogą skasować ostrzeżenie zanim właściciel zdąży ją przeczytać.

W przypadku gdy użytkownik podał dane do logowania w serwise na stronie podszywającą się pod domenę Facebooka powinien:

  • wylogować się ze wszystkich urządzeń,
  • zmienić hasło,
  • ustawić dwuskładnikowe uwierzytelniania logowania,
  • zweryfikować podpięte do konta aplikacje.

Jeśli jednak użytkownik został przekierowany do drugiej wersji wirusa i zapisał się na płatną subskrypcję, może ją anulować. Na stronie Centrum pomocy Facebooka dostępne są informacje, co dokładnie należy zrobić po możliwym przejęciu konta. Jeżeli użytkownik stracił do niego dostęp, trzeba zgłosić to na stronie portalu społecznościowego.

Jak poznać wirusa?

Jest kilka cech, po których można poznać, że na naszym urządzeniu znalazło się złośliwe oprogramowanie:

  • aplikacje ładują się wolnej,
  • dziwne reklamy wyskakują na ekranie,
  • pojawiają się nowe aplikacje, których instalacji użytkownik nie może sobie przypomnieć,
  • zmienił się wygląd strony lub wyszukiwarki bez ingerencji użytkownika.

Na portalu Facebook można sprawdzić historię aktywności konta. Dzięki temu użytkownik jest w stanie zweryfikować, z których urządzeń korzysta oraz sprawdzić, czy posty i inne działania były wykonane przez niego. Jednym z objawów "zawirusowania" jest również publikowanie spamu i wysyłanie niepożądanych wiadomości.

DF

Źródło:
Tematy
10% zwrotu za paliwo! Sprawdź iKonto Biznes z kartą z Plusem!

10% zwrotu za paliwo! Sprawdź iKonto Biznes z kartą z Plusem!

Komentarze (1)

dodaj komentarz
glos_rozsadku
Najlepiej nic nie mieć na fejsie, żadnyc hdanych

Powiązane: Cyberbezpieczeństwo

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki