Kinder Czekolada dołączyła do produktów, których spożycie może zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowalności na nowotwory. Niemiecka organizacja zajmująca się kontrolą żywności wezwała do wycofania popularnych batoników ze sprzedaży.
Kinder Czekolada razem z innymi słodyczami została przebadana pod kątem występowania czynników kancerogennych. Okazało się, że wspomniane czekoladki cechują się wysokim prawdopodobieństwem wystąpienia substancji odpowiedzialnych za rozwój nowotworu - donosi serwis The Independent.
W 3 z 20 testowanych produktów wykryto węglowodory aromatyczne. Oprócz Kinder Czekolady na liście znalazły się praliny Fioretto Nougat Mini produkowane przez firmę Lindt oraz batoniki Sun Rice Classic Schoko-Happen.
Ferrero tłumaczy, że węglowodory aromatyczne powszechnie występują w środowisku i mogą przenikać do produktów spożywczych, w związku z czym ograniczenie ich jest niezwykle trudne. Firma zapowiedziała jednak wzmożoną pracę nad rozwiązaniami, które pozwolą uniknąć migracji czynników kancerogennych do produkowanej przez nią żywności.
Weronika Szkwarek























































