Najsłynniejszy smażony kurczak świata się przenosi. KFC wyprowadza się ze swojego ojczystego stanu - Kentucky - do Teksasu. Tym samym opuszcza miejsce, w którym wszystko się zaczęło... Jak jednak zaznacza kierownictwo, Louisville zawsze pozostawi ślad w filozofii fast foodu.


Teksas przyciąga do siebie firmy ze względu na niższe podatki i politykę przyjazną biznesowi. Zapewne te zalety południowego stanu wpłynęły na decyzję Yuma Brandsa, koncernu będącego właścicielem sieci, o roszadach jeśli chodzi o główne siedziby należących do nich marek. I tak:
- KFC przeniesie się z KFC z Louisville w Kentucky do Plano (przedmieścia Dallas) w Teksasie i tym samym połączy z biurami Pizzy Hut, co ma sprzyjać "lepszej współpracy między markami",
- Taco Bell i Habit Burger Grill pozostaną w Irvine w Kalifornii.
- Te zmiany zapewnią nam zrównoważony rozwój i pomogą lepiej służyć klientom, pracownikom, franczyzobiorcom i akcjonariuszom - zapewniał dyrektor naczelny Yum Brands David Gibbs w CNN News.
Na tym jednak nie koniec. Na czele sieci stanie dotychczasowy prezes Taco Bell. Dodatkowo w ciągu najbliższych sześciu miesięcy 100 pracowników KFC będzie musiało przenieść się za firmą do Teksasu. Tam też ma do nich dołączyć 90 zatrudnionych do tej pory zdalnie.
Choć KFC nie opuszcza zupełnie rodzimego stanu - pozostawia tam swojej fundacji i snuje plany odnośnie do przyszłości swojej pierwszej restauracji, to decyzja ta rozgniewała lokalnych polityków.
- Jestem rozczarowany. Sądzę, że założyciel firmy podzielałby moje uczucia - skomentował gubernator stanu Kentucky Andy Beshear. - Nazwa marki zaczyna się od Kentucky, a więc promuje dziedzictwo i kulturę naszego stanu - dodaje.
Sieć KFC powstała w latach 30. XX wieku, kiedy to jej założyciel Harland Sanders zaczął sprzedawać smażonego kurczaka na stacji benzynowej w Corbin. Dziś twarz pułkownika widnieje na ponad 24 tys. restauracji KFC w ponad 145 krajów i terytoriów na świecie. Od lat sieć boryka się z problemami. Niedawno odnotowała 5-proc. spadek sprzedaży w USA. Jedną z recept na odbicie miała być restauracja specjalizująca się jedynie w przekąskach z kurczaka i sosach. Na ocenę wyników jej otwarcia trzeba będzie jeszcze poczekać.
***
Popkultura i pieniądze w Bankier.pl, czyli seria o finansach "ostatnich stron gazet". Fakty i plotki pod polewą z tajemnic Poliszynela. Zaglądamy do portfeli sławnych i bogatych, za kulisy głośnych tytułów, pod opakowania najgorętszych produktów. Jakie kwoty stoją za hitami HBO i Netfliksa? Jak Windsorowie monetyzują brytyjskość? Ile kosztuje nocleg w najbardziej nawiedzonym zamku? Czy warto inwestować w Lego? By odpowiedzieć na te i inne pytania, nie zawahamy się zajrzeć nawet na Reddita.
opr. aw