REKLAMA
ZOOM NA SPÓŁKI

Jemy coraz mniej chleba

2020-10-16 07:00
publikacja
2020-10-16 07:00

Konsumpcja chleba spada, choć to produkt zakorzeniony w polskiej tradycji - wskazuje KOWR i przypomina, że 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. W 2019 r. mieszkaniec Polski zjadł średnio prawie 3 kg chleba miesięcznie, rok wcześniej było to ponad 3 kg.

Jemy coraz mniej chleba
Jemy coraz mniej chleba
fot. Pixabay / / Pexels

Jak poinformował zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Marcin Wroński, z badań budżetów gospodarstw domowych GUS w 2019 r. wynika, że średnie miesięczne spożycie przetworów zbożowych w Polsce wyniosło 5,36 kg na osobę. "W strukturze konsumpcji dominującą pozycję zachowało pieczywo ze średnim miesięcznym spożyciem 2,98 kg na osobę. Udział pieczywa w konsumpcji produktów zbożowych w 2019 r. wynosił 56 proc." – dodał.

Dla porównania w 2018 r. statystyczny Polak zjadał 3,15 kg pieczywa miesięcznie.

Najwięcej chleba jedzą emeryci, renciści i rolnicy.

Jak wskazuje KOWR, rodzime pieczywo jest unikalne – ma indywidualny smak, jest różnorodne. Wytwarza się chleby pełnoziarniste, pszenne, żytnie, na drożdżach i na zakwasie, z dodatkami np. otrębów, ziół, orzechów, pomidorów a nawet bakalii.

"Systematycznie rośnie eksport pieczywa i wyrobów cukierniczych. W sezonie 2019/2020 polskie firmy sprzedały produkty o wartości 1,8 mld euro, tj. za kwotę o 9 proc. wyższą niż w poprzednim sezonie. Produkty te w ub.r. trafiły głównie do krajów UE i do Rosji. W wartości eksportu pieczywa i wyrobów cukierniczych, sam wywóz pieczywa stanowił około 9 proc." - zaznaczył Wroński.

Wiceszef KOWR zauważył, że pieczywo wytwarzane w Polsce odznacza się wysoką jakością. Na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa znajdują się 362 wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane w różnych regionach kraju.

"7 wyrobów piekarniczych posiada unijne certyfikaty produktów regionalnych i tradycyjnych: rogal świętomarciński, andruty kaliskie, pierekaczewnik, obwarzanek krakowski, chleb prądnicki, kołocz śląski/kołacz śląski oraz cebularz lubelski" – wyliczył Wroński. (PAP)

autor: Anna Wysoczańska

awy/ amac/

Źródło:PAP
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (6)

dodaj komentarz
marxs
całe szczęście że nie spadła konsumpcja śląskiej świńskiej kiełbachy po 5,99 zł za kg w promocji a konsumpcja biedronowego piwa w biedronkowych cenach nawet wzrosła brawo!
mkx
Nazywanie chlebem wypieku ze składników , których wyszczególnienie zajmuje 8 linii tekstu na etykiecie to oksymoron.
itso_empty
a co mnie obchodzą inni co jedze niech se jedzą co chca wolny kraj
bt5
Bochenki chleba pozmniejszano do formatu większych bułek i tak wychodzi. 300 gramowy bochenek dajacego się jeść chleba = 3 zł i to w dyskoncie. Czyli wychodzi 2 euro za 1 kilogram. Ot taka rzekoam tanizna w Polsce.
meryt
Chleb 1000 g
Cena średnia: 3,59 X 2020
Cena średnia: 3,63 II 2011
meryt odpowiada meryt
https://www.dlahandlu.pl/koszyk/towar/chleb-1000-g,7.html

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki