REKLAMA

Catering pudełkowy kwitnie. Polacy stawiają na gotowe posiłki

2021-12-01 06:51
publikacja
2021-12-01 06:51
Catering pudełkowy kwitnie. Polacy stawiają na gotowe posiłki
Catering pudełkowy kwitnie. Polacy stawiają na gotowe posiłki
fot. g_dasha / / Unia Europejska

37 proc. Polaków choć raz skorzystało z cateringu pudełkowego, a z tego co piąty zamawia go regularnie. Zwrot w tym kierunku jest coraz mocniejszy – pisze środowa "Rzeczpospolita".

"Rz" podkreśla, że diety pudełkowe prężnie rozwijały się od kilku lat, ale jako nisza rynku dostaw gastronomicznych.

"Zamknięcie Polaków w domach podczas pandemii i przejście wielu pracowników na zdalny model pracy spowodowały istną eksplozję zainteresowania taką ofertą i wzrost wartości rynku do 2 mld zł. Z badania zleconego przez firmę Kukuła Healthy Food, przeprowadzonego na przełomie września i października, wynika, że 21 proc. spośród osób, które choć raz spróbowały takiej oferty, teraz zamawia ją regularnie. Dodatkowo aż 37 proc. Polaków planuje takiego produktu spróbować" – czytamy w dzienniku.

Z badania – jak twierdzi "Rz" – wynika ponadto, że główne przyczyny chęci skorzystania z cateringu dietetycznego to zdrowsze odżywianie, odchudzanie oraz brak czasu na gotowanie.

"Jako największą zaletę diety pudełkowej wśród osób korzystających i niekorzystających z tej usługi wskazuje się oszczędność czasu związaną z zakupami i przygotowaniem posiłków" – dodaje "Rzeczpospolita".

10 sprawdzonych sposobów, jak polepszyć zdolność kredytową

Poradnik

10 sprawdzonych sposobów, jak polepszyć zdolność kredytową

Pobierz poradnik bezpłatnie lub kup za 10 zł.
Masz pytanie? Napisz na [email protected]

Pole wypełnione niepoprawnie!
Pole wypełnione niepoprawnie!
Jeśli chcesz fakturę, to wypełnij dalszą część formularza:
Pole wypełnione niepoprawnie!
Pole wypełnione niepoprawnie!
Pole wypełnione niepoprawnie!
Podaj kod w formacie xx-xxx!
Pole wypełnione niepoprawnie!

Według gazety boom na cateringi to element zmian zwyczajów żywieniowych i gastronomicznych, co potwierdza również badanie Food Trendy serwisu Pyszne.pl, lidera rynku zamówień online z ponad 3 mln użytkowników i 13 tys. współpracujących restauracji.

"Z ostatniej edycji wynika, że najszybciej zyskują obecnie na popularności kuchnie takie, jak grecka, amerykańska czy tajska. Liderem, jeśli chodzi o dania, jest oczywiście nadal pizza, choć branżowi eksperci podkreślają, iż nawet w tym przypadku na przestrzeni ostatnich lat dokonał się ogromny przełom" – czytamy w "Rz".

"Dziesięć lat temu nikt nie słyszał o pizzy neapolitańskiej, restauracje nie sprowadzały mąki z Włoch, a hamburgery kojarzyły się z tanim daniem fast food, a co dopiero mówić o ich na przykład roślinnej wersji" – mówi dziennikowi Grzegorz Łapanowski, znany kucharz. (PAP)

mkr/ joz/

Źródło:PAP
Tematy
Najlepsze oferty oszczędnościowe na pół roku - maj 2022. Lider z lokatą na 5,5%

Najlepsze oferty oszczędnościowe na pół roku - maj 2022. Lider z lokatą na 5,5%

Komentarze (1)

dodaj komentarz
xiven
czyli żywienie z restauracji przywożone kurierem

są ludzie których na to stać ale to najbogatsi

ale są też ludzie chorujący na lenistwo którzy marnotrawią w ten sposób ostatnie pieniądze, nie ma w tym nic mądrego

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki