Brexit nie powinien zaszkodzić eksportowi polskiej żywności na wyspy

Opuszczenie Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię nie powinno zaszkodzić eksportowi polskiej żywności na tamtejszy rynek - uważa Jakub Olipra z Departamentu Analiz Makroekonomicznych banku Credit Agricole.

Brexit nie powinien zaszkodzić eksportowi polskiej żywności na wyspy
Brexit nie powinien zaszkodzić eksportowi polskiej żywności na wyspy (fot. Grazyna Myślińska / FORUM)

Wskazuje on, że za naszymi towarami nadal przemawiać będzie wiele czynników, takich jak jakość czy wciąż atrakcyjna cena. W Polsce koszty produkcji są bowiem niższe niż w większości krajów zachodnich - wskazuje Jakub Olipra.

"Patrząc przez pryzmat siły nabywczej, żywność jest kategorią konsumpcji, którą obniżamy na samym końcu. Nawet, jeśli ta nasza siła maleje. Stąd nie sądzę, by Brytyjczycy zmienili radykalnie źródło importu żywności" - mówi Jakub Olipra.

Ekonomista podkreśla również, że oprócz argumentów ceny czy jakości popyt na polską żywność stymulować będzie również nasza diaspora. "Liczna Polonia będzie wciąż wykazywała zapotrzebowanie na polskie towary. My wysyłamy tam sporo mięsa czy używek. To się nie powinno zmienić" - prognozuje członek Departamentu Analiz Makroekonomicznych banku Credit Agricole.

W ubiegłym roku eksport do Wielkiej Brytanii stanowił około 9 procent ogólnej wartości eksportu żywności. Więcej wysyłaliśmy jedynie do Niemiec.

Informacyjna Agencja Radiowa (IAR) / Michał Fedusio/wkrz

Źródło: IAR

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.

Nowy komentarz

Anuluj
Polecane
Najnowsze
Popularne

Wskaźniki makroekonomiczne

Inflacja rdr 3,4% XII 2019
PKB rdr 3,9% III kw. 2019
Stopa bezrobocia 5,2% XII 2019
Przeciętne wynagrodzenie 5 213,27 zł X 2019
Produkcja przemysłowa rdr 1,4% XI 2019

Znajdź profil