REKLAMA

Znana sieć fast food zamknie do 400 restauracji

2023-05-09 12:00
publikacja
2023-05-09 12:00

Do końca 2023 roku znana sieć restauracji fast food - Burger King - zamknie ok. 400 lokali. Trwający od lat wyścig z McDonald's wchodzi bowiem w kolejną prostą. Restauracje przeznaczone do zamknięcia znajdują się na terenie USA.

Znana sieć fast food zamknie do 400 restauracji
Znana sieć fast food zamknie do 400 restauracji
fot. Valeria Boltneva / / Pexels

Informację o planowanym zamknięciu 300-400 lokali przekazał prezes Restaurant Brands International Inc., właściciela Burger Kinga, Joshua Kobza. W Polsce operatorem sieci jest spółka Amrest.

W pierwszym kwartale Burger King zamknął w USA już 124 lokale. A wciąż działa tam ich prawie 7 tysięcy. Na razie nie wskazano, które restauracje są przeznaczone do zamknięcia.

fot. Savvapanf Photo / Shutterstock

Przyczyną problemów Burger Kinga na amerykańskim rynku, jak donosi Today.com, jest bankructwo dużych franczyzbiorców sieci: Illinois-based Toms King, Michigan-based EYM King i Utah-based Meridian Restaurants Unlimited.

Prezes zapowiada, że sieć chce skupić się na wsparciu wielu mniejszych, ale stabilnych franczyzobiorców, którzy stanowią trzon Burger Kinga.

Sieć powstała w 1954 roku, w Polsce obecna jest od 2007 roku i wciąż otwiera nowe restauracje. Burger King działa w ponad 19 tys. lokalizacjach w ponad 100 krajach na całym świecie, w tym w 33 krajach Europy.

KaWa

Źródło:
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (18)

dodaj komentarz
prs
Alright, you can walk into a movie theatre in Amsterdam and buy a beer. And I don't mean just like in no paper cup. I'm talking about a glass of beer. And in Paris, you can buy a beer at McDonald's. And you know what they call a Quarter Pounder with Cheese in Paris?

[JULES]
They don't call it a Quarter Pounder
Alright, you can walk into a movie theatre in Amsterdam and buy a beer. And I don't mean just like in no paper cup. I'm talking about a glass of beer. And in Paris, you can buy a beer at McDonald's. And you know what they call a Quarter Pounder with Cheese in Paris?

[JULES]
They don't call it a Quarter Pounder with Cheese?
[VINCENT]
No, they got the metric system there, they wouldn't know what the f.ck a Quarter Pounder is.

[JULES]
Then what do they call it?

[VINCENT]
They call it Royale with Cheese.

[JULES]
Royale with Cheese. What do they call a Big Mac?

[VINCENT]
Big Mac's a Big Mac, but they call it Le Big Mac.

[JULES]
Le big Mac! Ahhaha, what do they call a Whopper?

[VINCENT]
I dunno, I didn't go into a Burger King..

..lol..
jenak
Obajtek puści gości z torbami.
1as
Tytuł jak zwykle pułapka, u nas się tylko otwiera takie przybytki, bo wygłodniała tłuszcza nie wyobraża sobie niedzielnego popołudnia bez takiego czegoś zmielonego w bułce, za 30-40 zł i wrzucenia do sieci paragonu grozy. Stoją w kolejkach po ta pseudozywność, skarmiają tym swoje latorośle, a potem lament w tv, że jesteśmy narodem Tytuł jak zwykle pułapka, u nas się tylko otwiera takie przybytki, bo wygłodniała tłuszcza nie wyobraża sobie niedzielnego popołudnia bez takiego czegoś zmielonego w bułce, za 30-40 zł i wrzucenia do sieci paragonu grozy. Stoją w kolejkach po ta pseudozywność, skarmiają tym swoje latorośle, a potem lament w tv, że jesteśmy narodem najbardziej otyłym wśród młodzieży.
Swoją drogą, w BK to coś, nawet na fotce wygląda obrzydliwie, w McD fotki są ładne, dopiero rzeczywistość przyprawia o mdłości.
Smacznego!
monuz
W galerii widzę obok siebie MC i Burger K. W kolejne do MC na okrągło 30 gimbusów, do Burger K żywego ducha. Najwyraźniej polskie społeczeństwo uznało, że mrożone kartofle pocięte na frytki i karmione chemią kury w MC są bardziej luksusowe.
bha
Rynkowa globalna coraz szersza optymalizacja kosztów, szkoda tylko, że nie rzadko kosztem pracowników i to zaczynając najczęściej jak zawsze od tzw. najniższego szczebla.
samsza
Zamkną te tam, gdzie jest "prawo" do darmochy do 1000 $.
carlito1
Jeżeli w ogóle wybierać (są naprawdę dobre burgerownie) między jednym, a drugim, to jednak MC.
tomasz686 odpowiada (usunięty)
Masz rację, jeśli już zjeść burgera to ani MC ani BK, tylko coś z normalnej burgerowni. Natomiast kolega wyżej chyba jasno dał do zrozumienia, że chodzi hipotetyczny o wybór między MC i BK, przy zaznaczeniu iż są lepsze opcje od obu powyższych.

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki