REKLAMA
ZOOM NA SPÓŁKI

Unia dosoliła: Agencja odmówiła pomocy, gdyż sól nie jest "typowym składnikiem żywności"

2005-07-21 07:41
publikacja
2005-07-21 07:41
Producenci przetworów rolnych mogą się pożegnać z unijnymi dopłatami, jeśli przy produkcji używają… soli.

Firmie z Dylowa Szlacheckiego (pow. pajęczański), produkującej m.in. ogórki konserwowe, majonez i musztardę, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa odmówiła przyznania pieniędzy z unijnej kasy.

– W pierwszym zdaniu odmowy przeczytaliśmy, że wniosek jest niezgodny z zasadami udzielania pomocy, ponieważ przy produkcji używamy soli – mówi Danuta Dziadak, pracownica firmy. – A jak zrobić przetwory warzywne bez soli?

Iwona Musiał, rzeczniczka ARiMR, wyjaśnia, że zgodnie z instrukcjami UE, sól nie jest typowym składnikiem żywności.

– Wniosku nie odrzucimy, jeśli sól jest używana jako substancja smakowa – twierdzi. – Odrzucimy go jednak, jeżeli jest surowcem do produkcji.

– Czy mamy rozumieć, że ogórki robi się z soli, a nie nią doprawia? – pytają przetwórcy.

Dziennik Łódzki
(pw)
Źródło:
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane: Dotacje unijne

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki