REKLAMA

Truflowe zagłębie pod Częstochową

2005-05-06 07:58
publikacja
2005-05-06 07:58
Polska może wkrótce dołączyć do krajów hodujących... trufle. Te szlachetne grzyby rosną na powierzchni kilku tysięcy metrów kwadratowych w okolicach Częstochowy. To najdalej wysunięty na północ obszar Europy, na którym występują czarne trufle wgłębione.

– Pierwszy raz znalazłam je 24 lata temu na Wyżynie Częstochowskiej – mówi prof. Maria Ławrynowicz, kierownik Katedry Algologii i Mikologii Uniwersytetu Łódzkiego i jedyna w Polsce specjalistka od trufli. Dodaje, że polskie trufle nie rosną w lesie, lecz przy uczęszczanej leśnej drodze.

W jej ocenie polskie trufle nie ustępują w smaku burgundzkim. Świeże mają niezwykle intensywny aromat, kojarzący się niektórym z... wonią gazu ziemnego.

Ci, którzy chcieliby wybrać się na truflowe żniwa, muszą zrezygnować z tego pomysłu. Od tego roku rosnące w Polsce trufle znalazły się bowiem na liście grzybów chronionych. – Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by w pobliżu terenu, na którym naturalnie rosną trufle, ktoś założył ich hodowlę. Ochrona naturalnych grzybni może sprzyjać rozprzestrzenianiu się trufli – podkreśla prof. Ławrynowicz.

Trufle uchodzą za wyjątkowy przysmak, a cena kilograma tych szlachetnych grzybów sięga nawet 6 tys. zł! Są cenione przez smakoszy nie tylko ze względu na walory smakowe, uchodzą bowiem za jeden z najlepszych afrodyzjaków. Rosną około 20 centymetrów pod ziemią na wapiennych glebach i lubią towarzystwo dębów, leszczyn oraz grabów.

Dziennik Łódzki
(k)
Źródło:
Tematy
Dołącz do Orange i zyskaj Internet nawet przez rok w bonusie.
Dołącz do Orange i zyskaj Internet nawet przez rok w bonusie.
Advertisement

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki