REKLAMA

Sangria

2009-08-28 21:44
publikacja
2009-08-28 21:44

Na hiszpańskim stole, zwłaszcza w wyjątkowo upalne dni, nie może zabraknąć dzbanka Sangrii. Wino w takiej postaci wprawdzie bardziej przypomina poncz lub nawet kompot, ale za to doskonale orzeźwia i gasi pragnienie.

Historia tego napoju jest dalece nieznana. Pewne jest jedynie to, że sangrię wymyślili Hiszpanie i że napój ten był znany w 1736 roku również na Karaibach. Przypuszcza się, że przepis na „Sangaree” przywieźli do ojczyzny hiszpańscy koloniści –dowodzi tego podobieństwo nazwy trunku i słowa „sangre”, po hiszpańsku oznaczającym krew, co mogło sugerować ciemnoczerwoną barwę trunku. Niemniej sangria sporządzana była na bazie czerwonego wina z dodatkiem soków owocowych, cukru, gałki muszkatołowej i była doskonałym orzeźwiającym napojem w tropiku i krajach o ciepłym klimacie.



Sangria dziś

Dzisiejsza sangria jest jednym z popularniejszych napojów w Hiszpanii, serwuje się ją także w niektórych rejonach Portugalii i Meksyku. Mimo tego, że występuje na świecie w setkach wersji, sangrię zawsze sporządza się z czerwonego wina i owoców cytrusowych, zwłaszcza pomarańczy. Często rozcieńcza się ją wodą sodową i wzmacnia likierem lub innym destylatem (np. brandy).

W samej Hiszpanii istnieje co najmniej kilka rodzajów sangrii: na południu kraju z brzoskwiń i nektarynek przyrządza się popularną sangrię o nazwie zurra; na północy, w regionie Oviedo, wyrabia się sidra sangria, która stanowi połączenie tradycyjnego trunku Hiszpanii z francuskim cydrem; natomiast w Katalonii sangrię miesza się z Cavą. Oprócz zwykłej sangrii Hiszpanie piją też sangria blanco, robioną na bazie białego wina. Ich wspólną cechą jest obowiązkowa niska temperatura serwowania, dlatego zawsze podaje się ją z lodem.

Robimy Sangrie

Ponieważ wino stanowi główny składnik sangrii, najważniejszą rzeczą jest jego jakość. Oczywiście możemy użyć wina gorszej jakości, ale odpowiedni dobór szczepu do dobranych owoców i pozostałych składników będzie kluczowym dla całego przedsięwzięcia wyborem. Wino powinno być świeże, owocowe, a nie mocno taniczne – pożądana jest fermentacja w metalowych kadziach, a nie w dębowych beczkach, które wzmacniają taniczność wina.

Białe wina zdecydowanie lepiej pasują do cytrusowych owoców takich, jak pomarańcze czy cytryny. Czerwone wina dobrze komponują się z wiśniami, gruszkami i jabłkami. Dobrymi szczepami do naszej sangrii będą hiszpańskie grenache i tempranillo, australijski shiraz czy argentyński malbec. Wina takich szczepów często są przyzwoite i w przyzwoitej cenie. Najlepiej zapytać naszego sprzedawcę, jakie wino będzie odpowiednie do wybranych przez nas owoców.

Pijmy Sangrie!

Nie dajmy się skusić gotowym mieszankom typu „Sangria”, ponieważ będziemy bardzo rozczarowani. Najlepiej jest przygotować ją samemu i to na dzień przed spożyciem, ponieważ pozwoli to trunkowi na uzyskanie mocniejszych owocowych aromatów. Obowiązkowo należy podawać ją mocno schłodzoną. Dobrze jest dodać kilka kostek lodu do każdego kieliszka, w którym będziemy serwować trunek.

Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych przepisów, które wzbogacą nie jedną przygotowywaną przez nas imprezę czy chociażby urozmaicą nam gorące popołudnia.



Klasyczna Sangria

1 butelka dobrego, hiszpańskiego czerwonego wina
100 ml hiszpańskiej brandy
50 ml likieru pomarańczowego
50 ml soku z pomarańczy
2 łyżki drobnego cukru
1 pomarańcza, w plasterkach
1 cytryna, w plasterkach
1 limonka, w plasterkach

Cukier rozpuścić w brandy, soku i likierze pomarańczowym i wlać do miski na poncz lub do dużego dzbanka. Dorzucić umyte i pokrojone w plasterki owoce. Całość zalać winem i dobrze wymieszać. Chłodzić przez kilka godzin i podawać schłodzone.

Sangria con foody

1 butelka dobrego czerwonego wina, najlepiej hiszpańskiego
100 ml hiszpańskiej brandy
100 ml lemoniady
100 ml likieru triple-sec
100 ml wody sodowej
4-5 łyżek cukru
sok z 2 cytryn
1 cytryna, pokrojona w plasterki
1 pomarańcza, pokrojona w plasterki
1 limonka, pokrojona w plasterki

Cukier rozpuścić w brandy i wymieszać z lemoniadą, wodą sodową, sokiem z cytryn oraz likierem triple-sec i wlać do miski na poncz lub dużego dzbanka. Dorzucić umyte i pokrojone w plasterki owoce. Całość zalać winem i dobrze wymieszać. Chłodzić przez kilka godzin i podawać schłodzone.

Biała Sangria

1 butelka białego wina
200 wody sodowej
100 ml soku jabłkowego
100 ml cydru lub calvadosu
4 łyżki cukru
2 brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w kostkę
2 gruszki, wydrylowane, pokrojone w kostkę
2 zielone jabłka, wydrylowane, pokrojone w kostkę
1 cytryna i pomarańcza, pokrojona w plasterki
garść listków mięty

Do dużego dzbanka (lub do dwóch mniejszych) lub do miski do ponczu wrzucić przygotowane owoce. Wlać wodę, wino, wrzucić liście mięty, cukier i dokładnie wymieszać.

Mocna Sangria

1 butelka czerwona wina
400 ml soku jabłkowego
80 ml ginu
80 ml wódki (najlepiej cytrynowej)
2 łyżki cukru
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
2 pomarańcze i cytryny pokrojonej w plasterki

Wlać wszystkie płynne składniki do dużej miski, wymieszać i przelać do dzbanków . Do każdego dzbanka włożyć połowę pokrojonych w plasterki pomarańczy i cytryn. Chłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Sangria brzoskwiniowa

1 butelka czerwonego wina
50 ml ginu (opcjonalnie)
1 kg brzoskwiń
1 pomarańcza
1 cytryna
4-5 łyżek cukru

Brzoskwinie pokroić w kostkę, pomarańcze pokroić w plasterki. Do dużego dzbanka wlać wino, dodać cukier, szczyptę cynamonu i gin. Dodać brzoskwinie, pomarańcze i starą skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać mocno schłodzoną.

Pikantna Sangria

1 butelka białego wina
200 ml wody sodowej
50 ml brandy
2 małe ostre papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekane
3 zielone jabłka, wydrylowane, pokrojone w plasterki
3 brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w plasterki

Wlać wino i brandy do dużej miski, wymieszać i przelać do dzbanków. Do każdego dzbanka włożyć połowę pokrojonych w plasterki owoców. Chłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem dolać wody sodowej i dodać kostki lodu.

Źródło:
Tematy
Konta bez drenowania firmowego budżetu? Sprawdź, gdzie przedsiębiorca płaci najmniej
Konta bez drenowania firmowego budżetu? Sprawdź, gdzie przedsiębiorca płaci najmniej

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane:

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki