REKLAMA

McDonald's i jego triki, czyli ile mięsa w mięsie. Tak fast food zwiększa swoje zyski

Agata Wojciechowska2023-08-28 13:35redaktor
publikacja
2023-08-28 13:35

"Ile procentu cukru jest w cukrze?" - nad tą kwestią zastanawiał się niejeden po obejrzeniu filmu "Poszukiwany - poszukiwana". Teraz niemieccy dziennikarze wzięli na tapet nuggetsy z McDonalda i doszli do szokujących wniosków: było w nich mniej niż 50 proc. mięsa z kurczaka.

McDonald's i jego triki, czyli ile mięsa w mięsie. Tak fast food zwiększa swoje zyski
McDonald's i jego triki, czyli ile mięsa w mięsie. Tak fast food zwiększa swoje zyski
fot. Ratana21 / / Shutterstock

Kanał ZDF opublikował dokument o pracy w McDonaldzie. Jak się okazało, nuggetsy, które wszyscy podejrzewają o to, że są zrobione z mięsa z kurczaka, tak naprawdę przygotowuje się z mięsa kurczaka. Niby subtelna różnica, ale oznacza, że są one kombinacją mięsa i innych składników, z czego kurczaka znajduje się w nich mniej niż 50 proc. (dokładnie 46 proc.). Reszta to: woda, oleje roślinne (np. słonecznikowy czy rzepakowy), mąka (kukurydziana lub pszenna) i przyprawy. 

- McDonald's polega na tanich wypełniaczach, by zwiększyć zysk - mówi były pracownik sieci restauracji w dokumencie ZDF. 

Zresztą inne kanapki wypadają niewiele lepiej: w kurczakburgerze było także tylko 46 proc. mięsa, ale w McChicen Classic i McWrapie Chicken Sweet Chilli było go aż 62 proc. 

To nie jedyna wpadka McDonalda. W sieci było głośno o przypadku pozwu, jaki miała złożyć Amerykanka, która zadławiła się ością z Filet-O-Fish. Sieć wygrała, gdyż udowodniła, że w kanapce ości być nie mogło, ponieważ nie zawierała ryby. Za to jedna z klientek wygrała proces po tym, jak zamiast w rybę (w przypadku tej samej kategorii kanapki) zęby wbiła w śrubę

To jednak nie jedyny fast food, który ma problemy ze swoim menu. W laboratorium zbadano kanapkę z tuńczykiem serwowaną w Subwayu. Okazało się, że nie znaleziono w nim DNA tuńczyka. Albo użyta była inna ryba, albo produkt był już tak przetworzony, że nie udało się dotrzeć do "materiału źródłowego". 

***

Popkultura i pieniądze w Bankier.pl, czyli seria o finansach "ostatnich stron gazet". Fakty i plotki pod polewą z tajemnic Poliszynela. Zaglądamy do portfeli sławnych i bogatych, za kulisy głośnych tytułów, pod opakowania najgorętszych produktów. Jakie kwoty stoją za hitami HBO i Netfliksa? Jak Windsorowie monetyzują brytyjskość? Ile kosztuje nocleg w najbardziej nawiedzonym zamku? Czy warto inwestować w Lego? By odpowiedzieć na te i inne pytania, nie zawahamy się zajrzeć nawet na Reddita.

Źródło:

Redaktor działu newsroom w portalu Bankier.pl. Absolwentka historii, którą studiowała dłużej niż statystyczny student, ale za to przeszła przez kilka uniwersytetów, w tym uczelnię w Edynburgu. Swoje życie zawodowe rozpoczęła dziesięć lat temu z portalem Bankier.pl. Później współpracowała z licznymi redakcjami, pisząc dla "Gazety Wrocławskiej", nagrywając dla Polskiego Radia i - ku zgorszeniu niektórych - kreując rzeczywistość w "Fakcie". Na pewno nie napisze nic o WIG20, a jeśli już to tylko w kontekście plotek, pogłosek czy domysłów. Dla czytelników siedzi nocami, oglądając seriale, podliczając gaże, czytając książki, śledząc nietypowe aukcje czy podróżując palcem po mapie. Nienawidzi wyrazu “dedykowany”, przeciw któremu prowadzi osobistą krucjatę w internecie. Telefon: 71 748 9511

Tematy
Karta kredytowa - wygodny dostęp do dodatkowych pieniędzy

Karta kredytowa - wygodny dostęp do dodatkowych pieniędzy

Komentarze (13)

dodaj komentarz
jenak
A mi się podoba promocja w biedronie.

Banan po 2,5 zł za kg gdy kupisz coś za min. 200 zł.


Na małpkę.
shk7421
Widziałem ostatnio nowy przepis na hamburgera z makdonalda jak wejdą w życie przepisy o jedzeniu robaków.
"Wygrzeb ze śmietnika kilka karaluchów, rozgnieć butem, wsadź do bułki i sprzedaj za 19,99zł jako eko wegańsko wegetariańskie mięso"
sterl
Kiedyś badano masło czy cukier , dzisiaj nawet mięso się nie bada a nawet świeże ma 50% wody z glutem i nie ma przepisów żeby to zatrzymać to co dopiero w panierkach?
mistrz_erudycji
Co z tego jak Polacy kochają te śmieci czego wypadkową jest fabryka tego czegoś co kilkanaście kilometrów
ajwajszalom
Biednej korporacji nie stać na mięso z drogiego kurczaka, bo kurczak kosztuje "niewiele" taniej, niż wołowina z Kobe. Brak słów na brak empatii u ludzi.
forfun
zaczyna się juz przy zdjęciu w menu a otrzymanym czymś.
dwie różne rzeczy a nikt tego nie reklamuje
mohel
w zasadzie to jest mi wszystko jedno … nie byłem tam z 10 lat i się nie wybieram
peacedukowicz
W maku kupuję tylko kawę w promocji za 6 zł 400 ml. Jest smaczna.
katzpodola
A codziennie kolejki do tego śmietnika na kilkanaście minut czekania. A później się dziwimy, że rak szaleje
zenonn
Program TV Kuchenne Rewolucje pokazuje, że konkurencja globalnych fastfudów jest niezdatna do użytku

Powiązane: Popkultura i pieniądze

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki