Choć na całym świecie lody opierają się na podobnej zasadzie - i co tu się zastanawiać - są po to, aby dobrze smakować i przynosić orzeźwienie, każdy kraj ma specyficzne rodzaje tych deserów.
Włochy
Nie ma na świecie chyba większych specjalistów od wyrobu lodów niż Włosi. Bo w końcu to włoski odkrywca Marco Polo sprowadził lody do Europy i gdyby nie on, kto wie, jak długo musielibyśmy czekać na poznanie ich orzeźwiającego smaku.
Lody, czyli gelato, są dla Włochów tradycyjnym deserem. Wiele z nich cały czas jest produkowanych ręcznie według starych receptur, w zakładach zwanych gelateria. Włoskie lody przyrządza się z jaj, pełnego mleka, cukru i środków aromatyzujących czy smakowych – zawsze naturalnych. Gelato zawierają jednak odrobinę mniej tłuszczu niż lody w innych krajach, bo 7-8% zamiast 10%.
Włochy to także ojczyzna sorbetu (wł. sorbetto), orzeźwiających wodnych lodów o konsystencji mocno zmrożonej granity, przyrządzanych z zamrażanych soków owocowych bądź zmiksowanego owocowego miąższu.

Turcja
Odmiany sorbetów, zwane sherbet, są popularne również w Turcji. Jeśli jednak Turcy wyrabiają bardziej treściwe lody, najczęściej używają oni nie mleka, ale jogurtu. Charakterystycznym dla Turcji specjałem jest Kahramanmaras, znany tam od XVIII wieku. To, co czyni ten deser unikatowym, jest jeden ze składników – salep, który otrzymuje się z korzeni dzikiej orchidei.
Grecja
Swoje lodowe specjały ma także Grecja. Mimo że spożywane tam lody niewiele różnią się od tych jedzonych w innych europejskich krajach, czasem mają niespotykane nigdzie indziej smaki. Przykładem są lody z oliwą z oliwek i figami. Kolejna nietypowa odmiana to Pogoto Kaimaki, lody z żywicą drzewa mastyksowego, która nadaje im ciągnącą konsystencję. Na uwagę zasługują także Mavrodaphne – lody przyrządzane z greckiego deserowego wina.
Japonia
Także Japończycy są entuzjastami lodowych deserów. I mimo że mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni, podobnie jak i my, najbardziej lubią smaki: czekoladowy, truskawkowy i waniliowy, zajadają się równie chętnie lodami o smaku japońskiej zielonej herbaty matcha czy też czerwonej fasoli azuki, która jest zresztą składnikiem wielu innych japońskich deserów.
Meksyk
Na prawdziwą uwagę zasługują jednak lodowe specjały z Meksyku. Tym bardziej, że Meksykanie mają niezwykły zwyczaj… smażenia lodów w głębokim tłuszczu. Kulki lodów zamrażają oni, a następnie obtaczają w panierze z mielonych migdałów, ponownie zmrażają, a przed samym podaniem wrzucają do piekielnie gorącego oleju na 30-45 sekund. I jak to Meksykanie, podają je oczywiście z tortillą.



























































