630 mln litrów czystego alkoholu wyprodukowano w związku z produkcją whisky w Unii Europejskiej w 2016 r. To o 90 mln litrów mniej niż rok wcześniej i 170 mln litrów mniej niż odnotowany w 2012 r. szczyt. W 2016 r. unijna produkcja whisky warta była 4,4 miliarda euro - wynika z danych Eurostatu.


Nikogo nie powinno dziwić, że rekordzistą w produkcji whisky jest Wielka Brytania. Około 9 na 10 butelek tego trunku wytworzonego w Unii Europejskiej pochodziło właśnie z Wysp. Łącznie wyprodukowana w 2016 r. w UK whisky była warta ponad 3,7 mld euro. Wielka Brytania jest także największym eksporterem tego alkoholu. Kraj ten sprzedał whisky o wartości niemal 5 miliardów euro w 2016 r., z czego 69 proc. było eksportowane poza Unię Europejską. Stanowiło to prawie trzy czwarte eksportu whisky wszystkich państw członkowskich UE w tym roku.
We wspomnianym roku import whisky do krajów Wspólnoty wyniósł 3,1 mld euro. Najchętniej trunek ten z zagranicy kupowali Francuzi – przeznaczyli na niego 750 mln euro, co stanowiło 24 proc. importu wszystkich państw UE. Na drugim miejscu znalazły się Niemcy (441 mln euro, 14 proc.), Hiszpania (372 mln euro, 12 proc.), Holandia (264 mln euro, 9 proc.), Wielka Brytania (202 mln euro, 7 proc.) i Polska (128 mln euro, 4 proc.).
Unia Europejska wyeksportowała whisky o wartości 4,3 mld euro do krajów spoza Wspólnoty. Głównym kierunkiem były Stany Zjednoczone, gdzie trafiła jedna trzecia całkowitej wartości eksportu tego alkoholu – 1,4 mld euro. Kolejne pozycje zajęły: Singapur (306 milionów, 7 proc.), Tajwan (220 milionów euro, 5 proc.) i Zjednoczone Emiraty Arabskie (187 mln euro, 4 proc.).
Jeżeli chodzi o import whisky spoza UE, tutaj głównym partnerem również jest USA. W 2016 r. kraje Wspólnoty kupiły trunek o wartości 626 mln euro, z czego 81 proc. (506 mln euro) pochodziło zza oceanu.
AŚ