Eksport towarów rolno-spożywczych w okresie styczeń-kwiecień wzrósł o 2,4 proc. rdr do 11,6 mld euro - podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, powołując się na dane Ministerstwa Finansów.


"Wzrost eksportu był wynikiem rosnącej aktywności gospodarczej polskich przedsiębiorców, dobrym przygotowaniem krajowych firm do funkcjonowania w warunkach pandemii oraz utrzymującym się popytem na polskie produkty na rynku międzynarodowym. Konkurencyjność cenową polskich produktów rolno-spożywczych wspierał korzystny dla eksporterów kurs złotego względem euro i dolara amerykańskiego" - napisano.
Import towarów rolno-spożywczych wyniósł 7,7 mld euro i był o 0,4 proc. niższy niż przed rokiem.
Dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się w porównaniu z tym samym okresem 2020 r. o 8,7 proc., osiągając 3,9 mld euro. (PAP Biznes)
map/ asa/
























































