REKLAMA
ZOOM NA SPÓŁKI

Definicją w taniochę. Browarnicy uzgodnili, czym jest piwo

2017-05-12 06:41
publikacja
2017-05-12 06:41

Piwo czy napój piwopodobny? Branżowe stowarzyszenia chcą walczyć z, ich zdaniem, nieuczciwymi i niezdrowymi technikami produkcji.

Definicją w taniochę. Browarnicy uzgodnili, czym jest piwo
Definicją w taniochę. Browarnicy uzgodnili, czym jest piwo
fot. Yellowj / / YAY Foto

- Patrząc na to, jak ewoluują produkty piwne, razem ze Związkiem Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie podjęliśmy inicjatywę opracowania definicji piwa. Na rynku jest coraz więcej produktów piwopodobnych. Szacujemy, że jest to nawet kilkanaście procent rynku. Definicję piwa przekazaliśmy już Ministerstwu Finansów - mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.




Browarnicy ustalili, że piwem będzie napój, który zawierać będzie w ekstrakcie minimum 55 proc. słodu jęczmiennego lub pszenicznego.

- W bardzo tanich piwach sprzedawanych w puszkach słód zastępowany jest np. syropem fruktozowo-glukozowym - wyjaśnia Olkowski.

Branżowe stowarzyszenia chcą, by opracowana przez nich definicja znalazła się w ustawie.

Źródło:
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (24)

dodaj komentarz
~monro
tylko perła, to jest dla mnie definicja dobrego piwa
~chmiel
Zdefiniowali tak, że niby piwo też jest piwem. Wystarczyłoby się pochwalić na etykiecie jak piwo zostało zrobione. Cena też wiele mówi o tym co jest w butelce.
~endi
definicja piwa winna być zarezerwowana WYŁĄCZNIE dla 100% słodu jęczmiennego i prawdziwego chmielu , czyli zgodnie z wielowiekową tradycją warzenia piwa , a cała reszta to wyroby piwopodobne
~Mih
A co piwami belgisjkimi? Od wieków stosują cukier, żeby ich mocne piwa nie były mdłe. Piwa te również są wynikiem setek lat tradycji oraz kunsztu piwowarów. Są uważane za skarb narodowy belgii. Mają to być produkty "piwopodobne"? Do wielu tradycyjnych piw dodaje się surowce niesłdowoane (inne niż słód).
Definicja w
A co piwami belgisjkimi? Od wieków stosują cukier, żeby ich mocne piwa nie były mdłe. Piwa te również są wynikiem setek lat tradycji oraz kunsztu piwowarów. Są uważane za skarb narodowy belgii. Mają to być produkty "piwopodobne"? Do wielu tradycyjnych piw dodaje się surowce niesłdowoane (inne niż słód).
Definicja w której minimum 55% ekstraktu końcowego będzie stanowił słód jest całkiem sensowna i bezpieczna.
~mjbm
A co z moim ulubionym piwem żytnim?
~kris
żyto , pszenica , orkisz , jęczmień . to wszystko będzie pod warunkiem 55% w składzie piwa.
~znafca
Tylko Raciborskie ewentualnie Pilzner Urqel
~Eskimos
Wypiłem to Twoje ,,raciborskie".
Fajnie po nim bulgocze w brzuszku.powinni sprzedawać z doklejoną rolką papieru toaletowego.
~Koźlak
Produkt piwopodobny to każde "piwo" wypuszczone przez kombinat browaropodobny .
~Student
Jeśli chcesz pomóc studentom w przygotowaniu artykułu na konferencję naukową, a przy okazji sprawdzić stan swojej wiedzy ekonomicznej wypełnij ankietę:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScF_6DseQ0Sys5UUAEa6KyVTFBgn5BuszFKA1fOTYp19t7jSQ/viewform

Powiązane: Europejski Kongres Gospodarczy

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki