Czosnek
Jego lecznicze właściwości ceniono już w antyku. Hipokrates używał czosnku do zwalczania pasożytów, uważał, że warzywo to może wyleczyć z najróżniejszych infekcji czy problemów z oddychaniem. W świetle dzisiejszej wiedzy jego przekonania wydają się wcale nie bezzasadne. Czosnek wykazuje silne działanie antybiotyczne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Odpowiedzialne za te właściwości są takie składniki jak allicyna, allina, allinaza oraz najróżniejsze związki siarki, które nadają czosnkowi jego charakterystyczny, co tu mówić, mało przyjemny zapach. Warto zaznaczyć, że najskuteczniej będzie chronił nas przed chorobą czosnek w postaci surowej, np. jako składnik warzywnych soków.Cebula
Związki siarki i inne substancje, zwłaszcza flawonoidy, w tym i kwercetyna, odpowiadają z kolei za równie długo znane lecznicze właściwości cebuli. Antyseptyczne działanie tego jednego z najstarszych warzyw było wykorzystywane od zarania dziejów. Indianie stosowali ją na ukąszenia owadów, Chińczycy przykładali do oparzeń.Cebula pomocna jest zwłaszcza w leczeniu kaszlu, infekcji gardła, a także zapalenia dróg moczowych. Przed przeziębieniem może nas więc uchronić (lub z niego wyleczyć) znany sposób naszych babć – syrop z cebuli, który wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Chrzan
Jego silnie aromatyczny korzeń swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza głównie lotnym olejkom. Substancje te doskonale radzą sobie z bakteriami, łagodzą kaszel i stany zapalne gardła, pomagają przeczyścić nos i zmniejszyć obrzęk błon śluzowych. Związki zawarte w chrzanie wzmacniają dodatkowo układ odpornościowy, dzięki czemu łatwiej jest nam wrócić do pełni zdrowia.Maliny
A raczej sok i inne przetwory z malin – bo o świeże owoce o tej porze roku trudno – także mogą nam pomóc zwalczyć przeziębienie w zarodku. Sok z malin, dzięki bakteriobójczym właściwościom, pomoże nam wyleczyć chrypkę i ból gardła, a dodatkowo świetnie da sobie radę z bakteriami wywołującymi zatrucia pokarmowe i biegunki.Żurawiny
Owoce te są jeszcze skuteczniejsze w walce z przeziębieniem i – co ważne – nie tracą swoich właściwości nawet po przetworzeniu. Żurawiny pomocne są także w leczeniu chorób dziąseł, zapalenia stawów i infekcji układu moczowego. Co ważne, często okazują się skuteczne w zwalczaniu szczepów bakterii niewrażliwych na antybiotyki.Papryka
Żeby ustrzec się przed chorobą, nie powinniśmy zapominać o spożywaniu odpowiedniej dawki witaminy C, która znacząco wspomaga układ odpornościowy w zwalczaniu bakterii i wirusów. I choć tradycyjna herbata z cytryną to całkiem dobry pomysł, jednym z najcenniejszych źródeł tego składnika jest papryka, zwłaszcza spożywana na surowo.Miód
Nie zapominajmy także o miodzie. Ten ceniony od wieków pokarm zawiera wiele substancji hamujących rozwój bakterii (niekiedy nawet tych odpornych na antybiotyki), wirusów i grzybów.Są to m.in. silny bakteriobójczy środek lizozym, apidycyna oraz oksydaza glukozy, enzym, który rozkładając glukozę, powoduje powstanie zabójczego dla drobnoustrojów nadtlenku wodoru (składnika wody utlenionej). Miód łagodzi ból gardła, pomaga wyleczyć kaszel i chrypę, a dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu może udać nam się dotrwać do końca zimy bez przeziębień.
więcej zdrowie.foody.pl