REKLAMA

Ceny kakao spadają. Perspektywy dobrych zbiorów, głównie w Ekwadorze

2025-10-17 08:52
publikacja
2025-10-17 08:52

Perspektywy dobrych zbiorów, głównie w Ekwadorze obniżają ceny kakao - ocenia w raporcie organizacja branżowa ICCO (International Cocoa Organization).

Ceny kakao spadają. Perspektywy dobrych zbiorów, głównie w Ekwadorze
Ceny kakao spadają. Perspektywy dobrych zbiorów, głównie w Ekwadorze
fot. BOULENGER Xavier / / Shutterstock

"W związku z rosnącymi oczekiwaniami dotyczącymi głównego zbioru 2025/26, trend spadkowy cen kakao obserwowany w sierpniu przedłużył się do września 2025 r. Uczestnicy rynku zaczęli wyceniać bardziej korzystne perspektywy podaży, co przyczyniło się do spadku cen kontraktów terminowych na kakao" - pisze ICCO.

ICCO pisze, że obecna spadkowa korekta cen kakao jest w dużej mierze przypisywana poprawie globalnych prognoz zbiorów na sezon 2025/26.

"Ryzyko kolejnego spadku produkcji zmalało, wspierane przez kilka kluczowych czynników, takich jak rozwój produkcji w Ekwadorze. Ekwador stał się głównym motorem napędowym globalnej podaży kakao. Krajowe ceny kształtowane przez rynek pozwoliły rolnikom skorzystać z wieloletnich wysokich cen, pobudzając inwestycje w uprawę kakao. Plony szacuje się na 800 kg z hektara, co przewyższa średnią w Afryce Zachodniej. Produkcja wynosi obecnie około 570 000 ton, a przy założeniu stabilnych warunków, prognozy mogą przekroczyć 600 000 ton w nadchodzących latach" - ocenia ICCO.

Z kolei poprawa warunków pogodowych w Afryce Zachodniej, czyli sprzyjające opady deszczu w połączeniu z innymi sprzyjającymi warunkami pogodowymi w trzecim kwartale 2025 r. poprawiły perspektywy zbiorów w Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie.

"Chociaż spodziewany wzrost produkcji jest niewielki, przyczynia się on do ogólnych pozytywnych perspektyw" - napisano.

"Chociaż przewiduje się globalną nadwyżkę produkcji w sezonie 2025/26, nie jest ona spowodowana wyłącznie wzrostem produkcji. Popyt na kakao osłabł, a ożywienie pozostaje powolne po gwałtownych wzrostach cen w poprzednich latach" - dodano.

ICCO dodaje jednak, że w Afryce Zachodniej, głównym regionie produkcji kakao na świecie, nadal utrzymują się problemy strukturalne. Podaż jest nadal ograniczona przez starzejące się drzewa kakaowe, uporczywe choroby upraw i rosnące ryzyko związane ze zmianami klimatu.

"Czynniki te podkreślają potrzebę ostrożnego optymizmu co do prognoz dotyczących podaży w nadchodzących miesiącach" - napisano. (PAP Biznes)

map/ ana/

Źródło:PAP Biznes
Tematy
Wyjątkowa wyprzedaż Ford Pro. Poznaj najlepsze rozwiązania dla Twojego biznesu.

Komentarze (3)

dodaj komentarz
samsza
CO2 nie brakuje, czemu miałby być akurat mniejsze zbiory kakao, jak z tego CO2 rośnie na świecie tyle zboża co nigdy
go_ral
nalezy zaznaczyc ze to co opisuje artykul to kolejne poglebienie obnizki cen kakao na gieldach. obecnie ceny kakao spadly do poziomu sprzed 1,5 roku ale ceny produktow kakaopochodnych (np czekolady) nie spadaja dla konsumentow. to oznacza rekordowe marze na czekoladach. czekolady juz dzisiaj moglby byc o 50% tansze ale konsument nalezy zaznaczyc ze to co opisuje artykul to kolejne poglebienie obnizki cen kakao na gieldach. obecnie ceny kakao spadly do poziomu sprzed 1,5 roku ale ceny produktow kakaopochodnych (np czekolady) nie spadaja dla konsumentow. to oznacza rekordowe marze na czekoladach. czekolady juz dzisiaj moglby byc o 50% tansze ale konsument przyzwyczail sie do wysokich cen
sibidi
Ja przyzwyczaiłem się nie kupować, bo są drogie. Co kto lubi

Powiązane: Żywność

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki