

Rolnictwo trafiło do środkowej i zachodniej Europy dzięki starożytnym migrantom z północnych obszarów Morza Egejskiego. Tak wynika z badań, które przeprowadzili europejscy naukowcy pod przewodnictwem greckich i niemieckich uczonych.
Ich praca opiera się na analizie DNA pięciu szkieletów z początku neolitu, które znaleziono w północnej Grecji i północno - zachodniej Turcji.
Rolnictwo pojawiło się najpierw w południowo-zachodniej Azji, a potem rozprzestrzeniło po sąsiednich rejonach. Do Europy trafiło około ośmiu i pół tysiąca lat temu, przy czym do jej środkowej części po upływie kolejnego tysiąca lat. Do tej pory naukowcy sprzeczali się o to, czy stało się to przez naturalną migrację rolników, czy na skutek wymiany wiedzy. Nowe badanie udowadnia, że najbardziej prawdopodobny jest pierwszy scenariusz. Geny kości starożytnych ludzi z okolic Morza Egejskiego są bowiem zbliżone do genów pradawnych ludów z dzisiejszych Niemiec i Węgier.
Naukowcy twierdzą, że starożytni migranci przeszli do środkowej Europy przez Bałkany i przynieśli ze sobą uprawy i udomowione zwierzęta. Z czasem nastąpiło też krzyżowanie się ras. Analiza pokazuje także, że DNA starożytnych Greków i ludów z terenów północnej Turcji pojawia się częściowo w kodach genetycznych wszystkich Europejczyków, a w największym stopniu w populacjach śródziemnomorskich. Natomiast współcześni Turcy mają kod genetyczny, które ma niewiele wspólnego z ludami starożytnego wschodu.
Informacyjna Agencja Radiowa/IAR/Beata Kukiel-Vraila, Ateny/nyg