REKLAMA

Rekordowe zbiory jabłek w 2016 r., niskie ceny

2017-02-04 07:10
publikacja
2017-02-04 07:10

W 2016 r. zebrano rekordową ilość jabłek - 4 mln ton. Przełożyło się to na niskie ceny tych owoców i straty wielu producentów - tak ocenia miniony rok w sadownictwie prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych prof. Eberhard Makosz.

fot. / / YAY Foto

W sezonie 2015/16, zapotrzebowanie na jabłka deserowe wyniosło 1,8 mln ton, w tym prawie 1,0 mln ton na eksport. Przemysł przetwórczy przerobił 2,2 mln ton (55 proc.). Makosz szacuje, że podobne będzie wykorzystanie jabłek także w sezonie 2016/17.

Profesor zauważa, że w przerobionych 2,2 mln ton, tzw. jabłek przemysłowych, co najmniej 1,0 mln ton były to jabłka deserowe dobrej jakości, których koszt wyprodukowania wynosił co najmniej 0,65 zł/kg, podczas gdy cena skupu wahała się od 0,2-0,4 zł/kg. Oznacza to straty dla wielu producentów jabłek.

Ceny skupu były zróżnicowane zarówno między odmianami, jak i w czasie. Najwyższe uzyskano za odmiany jednokolorowe: Gala, Golden Delicious i RedJonaprince, średnio 1,22 zł/kg, zaś za odmiany dwukolorowe: Idared, Szampion, Jonagold i Ligol, średnio 0,90 zł/kg. Były to ceny za jabłka dobrej jakości, głównie przeznaczone na eksport.

Jak zauważa Makosz, sezon 2016/17 zaczął się zaskakująco z niskimi cenami skupu, w porównaniu z cenami oferowanymi jesienią 2015 roku niższymi o około 40 proc. Dla 10 odmian jabłek deserowych wyniosły średnio 0,86 zł/kg, a jabłek przemysłowych niezależnie od odmiany 0,28 zł/kg.

Przy plonie 50 ton z hektara koszt produkcji 1 kg odmian jednokolorowych waha się między 1,0-1,1 zł, trochę łatwiejsze w uprawie są odmiany dwukolorowe, których koszt produkcji szacuje się na 0,8-0,9 zł za kg. Uwzględnić też trzeba wyższe koszty przechowywania owoców w chłodniach z atmosferą kontrolowaną. Zwiększą się nawet do 1,5 zł za kg.

Obecnie na rynku hurtowym w Broniszach jabłka są oferowane w cenach 1,2-2 zł za kg w zależności od odmiany.

Według Makosza, produkcja wszystkich jabłek była opłacalna tylko jesienią 2015 roku, gdy w kraju udało się sprzedać ok. 300 tys. ton jabłek deserowych.

Z obliczeń profesora wynika, że w ubiegłym roku nieopłacalna była produkcja około 2,4 mln ton jabłek (60 proc.). Tylko za ok. 30 proc. jabłek sadownicy uzyskali niewielki zysk nad kosztami produkcji, za pozostałe 10 proc. cena skupu ledwo pokrywała koszty produkcji.

Zdaniem prezesa TKSK, 2016 rok był jak dotąd najtrudniejszy dla polskich producentów. Duża liczba sadowników poniosła wielkie straty w produkcji. Ale także straty zanotowało wielu producentów jabłek w krajach zachodniej Europy.

Polska jest największym producentem jabłek w Europie.

W tym 2017 r. "wydaje się, że ceny będą nieco wyższe" - uważa Makosz i argumentuje, że znaczący jest eksport jabłek do Austrii, Słowenii i Węgier, gdzie w zeszłym roku duże szkody w sadach wyrządziły niskie temperatury i obfite opady śniegu. Ponadto niższe są zapasy jabłek w kraju i w wielu krajach zachodniej Europy, a ponadto wzrosła liczba gospodarstw produkujących wysokiej jakości jabłka, które można sprzedać po opłacalnych cenach.

Makosz podkreśla, że warunkiem opłacalności produkcji jabłek jest ich wysoka jakość, natomiast rolnicy nie zarobią na słabych jabłkach, nawet gdy zbiorą ich dużo.

awy/ dym/

Źródło:PAP
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (15)

dodaj komentarz
~wybiórca_POPIS
bondz patriota - jedz 10kg /d jablek i pij 5 l/d cydru na zlosc Putinowi !!!
~smacznego
Prawie cały świat kupuje bo mu smakują, a Putin płacze, bo może sobie co najwyżej ropę gazem zagryźć, lub ostatecznie trawą z trawnika przed Kremlem (ale jak sobie wcześniej nazrywa).
~jo44
nie trzeba 10kg , wystarczy 1szt /d dla zdrowotności. btw: jabłkiem możesz zastąpić wiele durnych dodatków np w pomidorówce zamiast zagęszczać mąką i dosładzać, dodajesz pół przetartego jabłka. Smak o niebo lepszy, nie tyjesz ...etc
~Jan
Ciężko dostać smaczne jabłko.Zazwyczaj owoc jest twardy zebrany jako niedojrzałe i przechowywane w komorach gazowych.Można też zauważyć,że jabłka są spryskany jakimś mazidłem.Trzeba szorować szczoteczką przed spożyciem.Generalnie dla mnie niejadalne.
~jo44
bo się chłpie nie znasz na odmianach - tak to jest jak kupujesz w biedrze zamiast zapytać u ogrodnika na bazarze i zapytać jakie ma być ... to Ci poda właściwe.
~MacGawer
"Profesor zauważa, że w przerobionych 2,2 mln ton, tzw. jabłek przemysłowych, co najmniej 1,0 mln ton były to jabłka deserowe dobrej jakości, "

Warto przypomnieć, że w ubiegłym roku jabłka w wielu przechowalniach (także beztlenowych) zostały zaatakowane przez chorobę fizjologiczną,. Po ich wyjęciu zaczynały szybko
"Profesor zauważa, że w przerobionych 2,2 mln ton, tzw. jabłek przemysłowych, co najmniej 1,0 mln ton były to jabłka deserowe dobrej jakości, "

Warto przypomnieć, że w ubiegłym roku jabłka w wielu przechowalniach (także beztlenowych) zostały zaatakowane przez chorobę fizjologiczną,. Po ich wyjęciu zaczynały szybko ciemnieć pod skórką co od razu dyskredytowało je jako konsumpcyjne. Ta wada nie przeszkadza by zrobić z nich sok (choroba fizjologiczna to taki odpowiednik wrośniętego paznokcia czy krzywych zębów) więc poszły na przetworstwo. Takie rzeczy sie zdarzają gdy jabłka zbiera się w niekorzystnych warunkach, np w czasie upałów jakie były w 2015r.
~Ferdek
Nie lubię Cię ale dostajesz "plusa "
~qazz
Rozwijać eksport na nowe rynki
~bbp
Polskie jabłka najlepsze i smaczne
~Ferdek
smacznego , na śniadanie , obiad i kolację

Powiązane: Rolnictwo

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki