Podczas ostatnich pięciu lat produkcja żywności na Kubie spadła o prawie 67 proc. - wynika z najnowszych danych Krajowego Urzędu ds. Statystyk i Informacji (ONEI) w Hawanie.


Podległa rządowi instytucja podała, że zmniejszenie produkcji nastąpiło w przypadku 23 produktów żywnościowych.
Do największych należał spadek produkcji wieprzowiny - ze 149,4 tys. ton do 13,3 tys. ton w latach 2018-2023. Równie mocno zmalała produkcja ryżu - z 272,8 tys. ton do 27,9 tys. ton w tym samym okresie. Wyrób pieczywa zmniejszył się z 493,7 tys. ton do 326,3 tys. ton.
Według niezależnych mediów kubańskich głównym powodem trudności wytwórczych na wyspie były pandemia Covid-19 oraz wojna na Ukrainie, które pogłębiły wcześniejsze trudności gospodarki tego karaibskiego kraju, m.in. jeśli chodzi o import surowców. Wpływ na sytuację miał też wyraźny spadek produkcji nawozów sztucznych - z 43 tys. ton do zaledwie 1,5 tys. ton.
Dalszego spadku produkcji spożywczej na Kubie należy się spodziewać wraz z masowymi niedoborami energii elektrycznej w 2024 r., prowadzą one bowiem do wielogodzinnych przerw w pracy zakładów oraz trudności w magazynowaniu i transporcie żywności.
Zgodnie z opublikowanym w styczniu raportem niezależnego Kubańskiego Obserwatorium Praw Człowieka (OCDH) na wyspie zamieszkanej przez 11 mln osób w skrajnym ubóstwie żyje już 88 proc. ludności.
zat/ kar/