Polacy pokochali cydr. Popularność zyskuje także ten sprzedawany z kija

W ciągu dwóch lat sprzedaż cydru w Polsce wzrosła blisko pięciokrotnie. Butelkowany cydr można już kupić w niemal każdym supermarkecie. Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się także na sprzedaż tego trunku z kija. Zwłaszcza latem cydr przez konsumentów jest wybierany częściej niż inne, bardziej kaloryczne napoje orzeźwiające, jak prosecco czy piwo.

Polacy pokochali cydr. Popularność zyskuje także ten sprzedawany z kija


Cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku jabłkowego bez dodatku cukru. Jest popularny zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, która odpowiada za wytwarzanie połowy światowej produkcji cydru, oraz we Francji i Hiszpanii. W Polsce pojawił się stosunkowo niedawno, ale jego popularność rośnie dynamicznie. Dwa lata temu Polacy wypijali ok. 2 mln litrów cydru rocznie, podczas gdy rok później liczba ta wzrosła do blisko 10 mln. Zdaniem ekspertów wynika to głównie z faktu, że Polacy coraz więcej podróżują i coraz chętniej próbują nowych smaków.

- W najbliższych latach cydr stanie się jedną z najbardziej perspektywicznych części rynku alkoholowego w Polsce. Szacujemy, że około 30-50 mln litrów to jest poziom, do którego spodziewamy się w dość krótkim czasie dotrzeć. W maksymalnej perspektywie powinniśmy dorównać rynkowi francuskiemu, czyli drugiemu najbardziej kojarzącemu się z cydrem. Być może spożycie sięgnie nawet 80 mln - mówi agencji informacyjnej Newseria Tomasz Kolecki-Majewicz, mistrz Polski sommelierów.

Rosnąca popularność cydru sprawiła, że coraz więcej barów zdecydowało się na sprzedaż tego trunku z kija. Jest to alternatywa dla lubianego przez Polaków, zwłaszcza latem, prosecco, również sprzedawanego w ten sposób. Cydr tradycyjny ma kwaskowaty, lekko cierpki smak. Cydr przemysłowy natomiast ma smak bardziej delikatny i słodki oraz intensywnie jabłkowy aromat. Na rynku dostępne są również cydry aromatyzowane, np. o smaku malinowym.

Smak tego napoju w dużym stopniu zależy także od sposobu jego spożywania. Pijąc prosto z butelki, odczuwa się przede wszystkim gorycz oraz musowanie - smak jest wówczas bardzo intensywny i orzeźwiający. Cydr pity ze szklanki będzie miał bardziej wyrazisty i mniej musujący smak, ze względu na mniejszą zawartość dwutlenku węgla.

- Jeżeli nalejemy cydr bezpośrednio do szklanki z kostką lodu mocnym strumieniem z góry, zawarty w nim dwutlenek węgla bardzo mocno będzie uciekał. W związku z tym napój stanie się trochę mniej orzeźwiający, mniej musujący, za to jego smak będzie przyjemniejszy, słodszy, bardziej gładki i delikatny - wyjaśnia Tomasz Kolecki-Majewicz.

Cydr należy podawać schłodzony, najlepiej z lodówki. Można go pić samodzielnie, ale pasuje również do wielu dań w zależności od gatunku. Cydry francuskie najlepiej podawać do naleśników i serów, natomiast hiszpańskie świetnie sprawdzą się z rybami. Do deserów idealnie pasować będą słodkie odmiany cydru. Smak tego trunku można dowolnie wzbogacać, dodając do niego różnego rodzaju dodatki, np. owoce sezonowe.

- Możemy sobie zrobić cydr à la sangria, z truskawkami, malinami czy jagodami. Te smaki świetnie się uzupełniają. Znamy takie połączenia przecież nie tylko z alkoholi, więc wiemy, że to jest bardzo smaczne w takim wydaniu, co ma jeszcze dodatkowe walory. Zimą możemy dodać trochę mocniejszy alkohol albo korzenne przyprawy i miód. To będzie bardzo fajne połączenie, krzepiące i bardziej intensywne w smaku - mówi Tomasz Kolecki-Majewicz.

Jak podkreśla, cydr mogą pić nawet osoby dbające o linię. Jest to napój mało kaloryczny - w 100 ml znajduje się tylko 36-42 kcal. Cydr ma także walory zdrowotne, zawiera bowiem naturalne, pochodzące z jabłek, antyoksydanty. Jest też dobrym źródłem potasu, który pozytywnie wpływa na pracę mięśni.

Źródło:

Newsletter Bankier.pl

Dodałeś komentarz Twój komentarz został zapisany i pojawi się na stronie za kilka minut.

Nowy komentarz

Anuluj
0 0 ~Lilia

Mi też najbardziej smakuję lubelski z tych co do tej pory próbowałam.

! Odpowiedz
7 2 ~gloria

Czy cydr jest bezalkoholowy? Polacy lubią żeby dawało w czaszkę. Dlatego wóda, piwo przewalone alkoholem, niedawno Carsberg zrobił dla polaków 6% piwo. Czesi np pija dużo piwa ale większości to tzw desitka 4% leżak góra 5%. Bez problemu można napić się bezalkoholowego piwa. Jest w marketach pod dostatkiem a nawet lane w barach.Jak u nas z bezalkoholowym piwem? Drogie i brak.

Pokaż cały komentarz ! Odpowiedz
0 0 ~iViktoria

nie Polacy lubią ale ci co chleją dla samego chlania. Prawdziwy piwosz nie sięgnie po wynalazki o których piszesz.

! Odpowiedz
0 2 ~anna

Najlepszy jest cydr lubelski. Ma 4,5%

! Odpowiedz
6 1 ~Szogun

Kolejna odsłona rozpijania POlaków...

! Odpowiedz
1 0 ~endi

Cydrem nie można się upić , ma mniej alkoholu niż piwo , kiedyś wypiłem flaszkę i sprawdziłem poziom alkoholu alkomatem , było zero ...

! Odpowiedz
0 1 ~ygv

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polacy-bankrutuja-lawinowo-3374546.html

! Odpowiedz
0 2 ~miro

Alkoholizowanie narodu. Bandyckie teoretyczne każe pić, a przede wszystkim płacić podatki i mandaty.
Na złość politykom nie palę, nie piję, nie ćpam. Każdego pijącego w czasie pracy polityka nakazuję utylizować. Nie ma dla takich gnoi żadnego usprawiedliwienia. "Biznesowe" złodziejsko łajdackie spotkanie? Na latarnie!
10 mln rocznie, to flaszka na łeb, z niemowlakami i abstynentami włącznie.
Planuje się 8 razy tyle? Polski szampan, jabol z bąbelkami?
Prosecco latem? Pierwszy raz słyszę o tym włoskim "szampanie".

Pokaż cały komentarz ! Odpowiedz
1 1 ~asd

I bardzo dobrze !

! Odpowiedz
0 14 ~Tomasz

Przecież Polacy zawsze kochali jabola. Żadna w tym rewelacja.

! Odpowiedz
Polecane
Najnowsze
Popularne