REKLAMA

GIS ostrzega przed salmonellą w partii masła

2020-10-29 15:16
publikacja
2020-10-29 15:16
fot. Digifoodstock /

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował w czwartek o wykryciu pałeczek salmonelli w jednej partii masła wyprodukowanego w zakładach w Łukowie w woj. lubelskim.

GIS podał, że w wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność salmonelli w jednej z pięciu badanych próbek masła.

Chodzi o produkt Masło Extra Lumiko, 200 g o numerze partii: 17.11.2020 051 13:06

Producentem jest Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną, właściwą do nadzoru nad producentem masła. Trwa postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia. Poinformowano podmiot o konieczności wycofania produktu. Ustalono listy dystrybucyjne i przesłano informację o niebezpiecznej żywności do właściwych miejscowo Państwowych Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych w Sosnowcu oraz Rawie Mazowieckiej.

Firma oświadczyła, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek salmonelli w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. „Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje” – podała spółka. „Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono. Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy” – przekazano.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe. (PAP)

Autor: Katarzyna Lechowicz-Dyl

ktl/ mhr/

Źródło:PAP
Tematy
Zapytaj eksperta o kredyt hipoteczny

Zapytaj eksperta o kredyt hipoteczny

Komentarze (2)

dodaj komentarz
bogdant
jak to możliwe skoro: "prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje"
widać błąd grafika że nie zwizualizował salmonelli.
itso_konstytucja_nie_urzadza
informacja mało przydatna + bablanina = zjebany komunikat

Powiązane

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki