REKLAMA

Było już mięso z próbówki, a teraz naukowcy proponują nam deser

2024-09-01 11:00
publikacja
2024-09-01 11:00

Produkcja kakao na bazie komórek pobranych z drzewa kakaowca może być odpowiedzią na zmiany klimatyczne, wykorzystywanie pracy dzieci na plantacjach i rosnący globalny popyt na czekoladę - pisze w niedzielę AP. Jak dodaje, na świecie jest tylko kilka firm na świecie, które zajmują się taką produkcją.

Było już mięso z próbówki, a teraz naukowcy proponują nam deser
Było już mięso z próbówki, a teraz naukowcy proponują nam deser
fot. Towfiqu barbhuiya / / Unsplash

Kalifornijska firma produkująca kakao w laboratorium pobiera próbki z kakaowca, a następnie selekcjonuje komórki, które rosną w zbiornikach z odżywką. Komórki osiągają dojrzałość w ciągu tygodnia i są od razu gotowe do zbioru, fermentacji i prażenia – wyjaśnia AP, dodając, że tradycyjny czas dojrzewania ziaren kakaowca trwa od sześciu do ośmiu miesięcy. Czekoladki z laboratorium mają pojawić się na półkach sklepowych w przyszłym roku.

Drzewa kakaowca rosną w tzw. czekoladowym pasie, czyli w regionach w strefie rozciągającej się wzdłuż równika. Naukowcy ostrzegają, że w związku ze zmianami klimatu coraz częściej pojawiają się tam susze, które niszczą uprawy. Przewidują, że do 2050 roku wyginie prawie 33 proc. drzew kakaowca na świecie.

Jednocześnie produkcja gorzkiej czekolady ma jeden z największych śladów węglowych, wyprzedza ją tylko produkcja mięsa wołowego. Jednym z powodów jest wylesianie lasów, z których pozyskuje się olej palmowy, powszechnie stosowany w produktach spożywczych, w tym w czekoladzie.

Jak podaje na swojej stronie kalifornijska firma, każdy Amerykanin spożywa średnio tyle czekolady, że aby jej wyprodukowanie wymaga wycięcia 84 drzew w lasach deszczowych na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

Laboratoryjna produkcja czekolady to także szansa na ukrócenie procederu wykorzystywania pracy dzieci na plantacjach kakao. W Afryce Zachodniej pracuje na nich ponad 1,5 mln nieletnich, a aż 95 proc. w niebezpiecznych warunkach.

Tymczasem popyt na czekoladę nie maleje, szczególnie w Europie i Ameryce Północnej. Jej sprzedaż w USA w 2023 roku szacowana jest na 25 mld dol. – podała agencja AP.

Choć trzy czwarte upraw kakao na świecie przypada na Afrykę Zachodnią i Środkową, to konsumuje się tam jedynie 4 proc. światowej produkcji czekolady. Wynika to z faktu, że lokalnym producentom bardziej opłaca się eksportować surowiec niż produkować czekoladę na miejscu, a na importowane produkty czekoladowe stać niewielu mieszkańców.

Jak podaje AP, na całym świecie trwają także badania nad zamiennikami z nasion słonecznika, oliwek, wodorostów czy owsa, które po odpowiednim przetworzeniu będą miały smak i zapach czekolady.(PAP)

mzb/ akl/

Źródło:PAP
Tematy
Orange Nieruchomości
Orange Nieruchomości
Advertisement

Komentarze (11)

dodaj komentarz
hylobiusnews
Niech ci naukowcy zaczną dawać to swoim dzieciom.
carlito1
Fajnie :) dla plebsu żarcie z próbówki, dla elity naturalne uparawy zdala od zanieczyszczeń...
moravietz
Monopol na produkcje zywnosci. Juz niedlugo kara wiezienia za pomidorki w doniczce na balkonie.
miketheripper
Hodowla kakao na bazie komórek jest nową i zaawansowaną technologią, która wykorzystuje metody biotechnologiczne do produkcji kakao w laboratorium. Proces ten polega na pobieraniu komórek z drzewa kakaowca (Theobroma cacao) i hodowaniu ich w kontrolowanych warunkach, aby uzyskać produkty o podobnym smaku i składzie do tradycyjnie Hodowla kakao na bazie komórek jest nową i zaawansowaną technologią, która wykorzystuje metody biotechnologiczne do produkcji kakao w laboratorium. Proces ten polega na pobieraniu komórek z drzewa kakaowca (Theobroma cacao) i hodowaniu ich w kontrolowanych warunkach, aby uzyskać produkty o podobnym smaku i składzie do tradycyjnie uprawianych ziaren kakao. Oto, jak wygląda ten proces:

1. Izolacja komórek
Naukowcy pobierają niewielkie fragmenty tkanki z roślin kakaowca, zwykle z liści, łodyg, kwiatów lub samych nasion. Te fragmenty są następnie sterylizowane i przetwarzane w celu uzyskania pojedynczych komórek lub małych grup komórek.

2. Hodowla komórek w pożywce
Pobrane komórki umieszcza się w specjalnych pożywkach hodowlanych, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, hormony roślinne oraz inne substancje potrzebne do wzrostu i rozmnażania komórek. Pożywki te są starannie zaprojektowane, aby naśladować warunki naturalne, w jakich rosną rośliny kakaowca.

3. Proliferacja komórek
Komórki zaczynają się dzielić i rozmnażać w pożywce hodowlanej. W tym etapie naukowcy mogą manipulować warunkami hodowli (takimi jak temperatura, światło, skład chemiczny pożywki), aby uzyskać pożądane cechy. Na przykład, mogą zwiększyć zawartość substancji aromatycznych lub kontrolować poziom kofeiny i teobrominy.

4. Różnicowanie komórek i tworzenie tkanki
Komórki mogą być następnie zachęcane do różnicowania się w różne rodzaje tkanek, które są typowe dla ziarna kakao, takie jak komórki produkujące tłuszcz (masło kakaowe) oraz komórki odpowiedzialne za aromat i smak. Ten etap wymaga precyzyjnego kontrolowania warunków hodowli, aby uzyskać produkt końcowy o pożądanej strukturze i składzie.

5. Fermentacja i dojrzewanie
Aby nadać hodowanym komórkom smak charakterystyczny dla tradycyjnie uprawianego kakao, można zastosować procesy fermentacji i dojrzewania. W naturze fermentacja ziaren kakao zachodzi dzięki mikroorganizmom obecnym na plantacjach, które przyczyniają się do rozwinięcia charakterystycznego smaku czekolady. W warunkach laboratoryjnych można stosować sztuczną fermentację z użyciem wybranych szczepów mikroorganizmów.

6. Suszenie i przetwarzanie
Po uzyskaniu odpowiednich cech smakowych, komórki są suszone i poddawane dalszej obróbce, aby wytworzyć kakao w proszku lub masło kakaowe. Następnie można je wykorzystać do produkcji czekolady lub innych wyrobów kakaowych.

7. Kontrola jakości i testy
Produkty powstałe w wyniku tego procesu są następnie testowane pod kątem smaku, tekstury, zawartości składników odżywczych i innych właściwości, aby upewnić się, że spełniają standardy jakościowe i smakowe porównywalne z tradycyjnym kakao.

Zalety tej metody
Zrównoważoność: Uniknięcie konieczności wycinania lasów pod plantacje kakaowca, co chroni środowisko.
Etyka: Zmniejszenie zależności od pracy dzieci i nielegalnej eksploatacji pracowników na plantacjach.
Odporność na zmiany klimatyczne: Produkcja w laboratorium nie jest zależna od zmiennych warunków pogodowych.
Możliwość dostosowania: Kontrola nad procesem pozwala na modyfikowanie smaku i wartości odżywczych produktów.
Wyzwania i ograniczenia
Koszty: Obecnie technologia ta jest kosztowna i wymaga dużych inwestycji.
Akceptacja konsumentów: Konieczność przekonania konsumentów do akceptacji produktów wytwarzanych w laboratorium.
Regulacje prawne: Konieczność opracowania odpowiednich regulacji prawnych dotyczących bezpieczeństwa i jakości takich produktów.
Produkcja kakao na bazie komórek to wciąż innowacyjna technologia, ale ma potencjał, aby stać się ważnym elementem zrównoważonej produkcji żywności w przyszłości.
miketheripper
Nie no ja też się za to biorę, będę jabłka klonował
chudyjakszkapa
do dziś nie rozumiem dlaczego nie hoduje się ludzi na mięso... uważam że każdy ma prawo do tego by jeść co chce i wolny rynek powinien decydować o tym a nie jakiś lewackie przepisy.... osobiście wolałbym mięso człowieka od kurzego... ale illuminaci specjalnie blokują bo wiedzą że żylibyśmy zdrowiej i dłużej, a sami jedzą...
tomitomi
to już dwa moje skasowane !
napisane o czekoladzie .

Powiązane: Ochrona klimatu

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki