Komisja Europejska ogłosiła we wtorek, że od nowego roku zaostrzone zostaną kontrole produktów żywnościowych, zwierzęcych i roślinnych wwożonych do UE. Lepsze kontrole mają pomóc w zapewnieniu mieszkańcom UE wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności.


Komisarz UE ds. zdrowia i dobrostanu zwierząt Oliver Varhelyi na wtorkowej konferencji prasowej w Brukseli zapowiedział, że zmiany zaczną obowiązywać od stycznia nowego roku. – Nadal importujemy do UE produkty o wartości 160 mld euro rocznie. W styczniu znacząco wzmocnimy poziom kontroli, zarówno w UE, jak i poza nią – powiedział.
Komisarz powiedział, że w tym celu powołana zostanie specjalna grupa zadaniowa ds. kontroli importu, której celem będzie wzmocnienie współpracy pomiędzy organami państw członkowskich a ekspertami, aby ustalić, jak zwiększyć skuteczność kontroli. Jak powiedział Varhelyi, w ciągu najbliższych dwóch lat, a począwszy od 1 stycznia, KE zwiększy liczbę audytów przeprowadzanych w krajach spoza UE - Komisja przeprowadza tego typu inspekcje, żeby zapewnić, że żywność produkowana poza UE spełnia unijne wymogi bezpieczeństwa. (...) Zintensyfikujemy monitorowanie towarów niezgodnych z przepisami w tych krajach i odpowiednio dostosujemy częstotliwość naszych kontroli – poinformował komisarz.
O jedną trzecią ma wzrosnąć także liczba inspekcji europejskich punktów kontroli granicznej w celu weryfikacji, czy państwa członkowskie przeprowadzają inspekcje graniczne zgodnie z wymogami UE. Jak powiedział Varhelyi, UE musi wzmocnić poziom kontroli zwłaszcza w swoich głównych punktach wjazdu, czyli portach morskich.
KE zapowiedziała też, że w ramach specjalnego programu UE przeszkoli ok. 500 pracowników organów państw członkowskich w zakresie kontroli urzędowych. Zaktualizowane zostaną także przepisy dotyczące importu produktów zawierających śladowe ilości szczególnie niebezpiecznych pestycydów, które są zakazane w UE.
Komisarz Varhelyi podkreślił, że wzmocnione kontrole nie są wymierzone ani w państwa Mercosuru, ani w Stany Zjednoczone czy jakiegokolwiek innego partnera UE, ale mają na celu lepsze egzekwowanie przepisów, które już istnieją. Lepsze kontrole mają pomóc w zapewnieniu mieszkańcom UE wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności, a także zagwarantować unijnym producentom żywności równe szanse w porównaniu z producentami spoza Unii. Komisarz przypomniał zresztą, że środki te były omawiane m.in. z unijnymi rolnikami i przedsiębiorcami.
Z Brukseli Jowita Kiwnik Pargana (PAP)
jowi/ kar/

























































