REKLAMA
RELACJA Z FORUM FINANSÓW

Rozsmakuj się w Karpackich Klimatach

2008-08-26 15:11
publikacja
2008-08-26 15:11
W ostatni weekend sierpnia w Krośnie odbędzie się trzydniowe święto południowo-wschodnich Kresów. Festiwal Wina Węgierskiego im. R. W. Portiusa, prezentacja karpackiego pieczywa i przegląd najwspanialszych dań kuchni pogranicza - to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekają na gości festiwalu Karpackie Klimaty.

Karpackie Klimaty to międzynarodowa impreza, podczas której prezentowana jest spuścizna historyczna i kulturalna regionu karpackiego, w tym także kuchnia pogranicza. Wśród wielu wydarzeń towarzyszących imprezie na szczególną uwagę zasługują te, które poświęcono kulturze kulinarnej regionu. Zresztą nie bez powodu: krośnieńskie tradycje winiarskie i piekarskie liczą sobie po kilkaset lat.



Festiwal Win Węgierskich im. R. W. Portiusa to impreza organizowana pod gołym niebem. W szeregu wiklinowo-drewnianych pawilonów można posmakować najlepszych węgierskich win, jak również zdecydować się na winne zakupy. Degustacjom, podczas których winiarze opowiedza o tworzeniu tego trunku, będzie towarzyszyć koncert węgierskich muzyków, pokazy kulinarne oraz wystawy o tematyce polsko-węgierskiej. W ramach Festiwalu – po raz pierwszy w jego historii – odbędą się także prezentacje jeszcze jednego narodowego alkoholu Węgier, czyli smakowitej palinki.



W ramach Karpackich Klimatów odbędzie się konkurs na „Ulubiony Chleb Krośnian”. Nawiązuje on do siedemsetletniej tradycji piekarskiej Krosna - miejscy piekarze swój statut cechowy uzyskali w 1459 r., chociaż już w dokumencie z 1367 r. mówi się o kramach przeznaczonych specjalnie dla przedstawicieli tego zawodu. Niepowtarzalny smak chleba z Krosna, pieczonego według pradawnych receptur, poznają wszyscy goście festiwalu. Do konkursu stają wszyscy miejscy piekarze, dzięki czemu nad krośnieńskim rynkiem unosi się aromatyczny zapach świeżo wypiekanych bochnów. A każdy, kto odda swój głos na wybrany rodzaj chleba, ma szansę wygrać nietypowe i smakowite nagrody, np. metrowy, trzykilogramowy chleb staropolski z piekarni Józefa Kiełtyki – laureata certyfikatu Ulubiony Chleb Krośnian 2007.

Festiwal będzie trwał od 29 do 31 sierpnia 2008 r. Jego uczestnicy przez cały czas będą mogli próbować regionalnych potraw, przygotowanych przez tutejszych gastronomików oraz Koła Gospodyń Wiejskich. Miody, kozie sery, gołąbki, kapusta z grochem, różnego rodzaju placki, aromatyczne bigosy, bogracze i zupy bieszczadzkie – wszystkie ugotowane ze stuprocentowo naturalnych składników, pochodzących wprost z ekologicznych gospodarstw.



Więcej informacji: www.karpackieklimaty.krosno.pl
Źródło:

Do pobrania

ChlebkronieskijpgChlebkronieskijpgChlebkronieskijpgChlebkronieskijpg
Tematy
Bezpłatne konto firmowe to dopiero początek. Sprawdź, które banki płacą najwięcej za oszczędności

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Powiązane: Podróże

Polecane

Najnowsze

Popularne

Ważne linki