Carrefour postanowił walczyć z marnowaniem żywności i sprzedaje produkty, którym minął termin minimalnej trwałości. Testy obecnie prowadzone są w trzech francuskich placówkach sklepu.


Marnowanie żywności staje się coraz bardziej palącym problemem. Według Polskiego Instytutu Ekonomicznego Polska znajduje się na piątym miejscu w Unii Europejskiej pod tym względem, statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności (!).
Jak podają Wiadomości Handlowe, Carrefour postanowił coś zmienić i zdecydował się sprzedawać produkty, których data minimalnej trwałości minęła. Produkty te można znaleźć w specjalnie oznaczonym miejscu, a ceny są niższe o nawet 50 proc.
Przeczytaj także
Data minimalnej trwałości (DTM) jest datą najlepszego spożycia produktu. W momencie jej przekroczenia (nawet do 30 dni) towar nie jest niezdatny do użycia – może mieć obniżoną jakość, ale nie zagraża naszemu zdrowiu.
Rozwiązanie testowane jest obecnie w trzech sklepach we Francji – Carrefour de Vannes, Cesson-Sevigne i Amiens, jednak niebawem na zostać rozszerzony na kolejne 14 placówek w Bretanii.
W Polsce Carreforu wprowadził, po udanych testach, możliwość zakupu produktów na wagę do własnych opakowań, co jest kontynuacją wprowadzania koncepcji "less waste" mającej na celu redukcję odpadów.
DU