Bowim - kupno 950 akcji po 4,45, za 30% obecnego portfela, inwestycja do 6 m-cy, oczekiwany wzrost 10-50%. Spółka jest producentem wszelkiego rodzaju produktów stalowych. Kolejny kwartał Bowim pokazał bardzo dobre wyniki i opierając się na c/z zrobił się tani bo c/z 4,80. W pokazanych wynikach jest jednorazowy zysk z tytułu aktualizacji nieruchomości na 5 mln brutto co sprawia iż wyniki wyglądają lepiej niż są. Jednak jest wiele czynników że postanowiłem kupić akcje jak: wysoka amortyzacja, bardzo ładne przepływy, dobry okres dla branży dzięki wprowadzonym przez Unię cłom antydumpingowe na stal z Chin i Rosji, niższe koszty energii do produkcji, zmiany w Vat i ukrócenie firm wyłudzających (szacunki że 15-20% jest obecnie mniej firm), nowe rozdanie środków z unii na inwestycje, wyższe ceny stali o kilka % r/r. Liczę że wyniki 3 i 4 kw będą także lepsze i w połączeniu z obecnymi świetnymi wynikami za 1 i 2 kw dynamiki r/r będą mocne.
Uwaga - akcje IRL przeniosłem (sprzedałem) na zwykły rachunek maklerski aby zwolnić gotówkę na zakup Bowim, oczekuję większego potencjału wzrostu Bowim niż IRL. Obiecuję że jeżeli sprzedam akcje IRL to napiszę na forum.